Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Úspešný návrat Pálkovácsa, na M-SR získal dva tituly

Úspešný návrat Pálkovácsa, na M-SR získal dva titulyBANSKÁ BYSTRICA 31. októbra (WEBNOVINY) - Úspešný súťažný návrat po takmer jednoročnej zdravotnej absencii dvojnásobného olympionika Zoltána Pálkovácsa z VŠC Dukla Banská Bystrica, ale tiež zvýšená absencia (akútne chrípkové ochorenie) popredných pretekárov najmä z vlani najúspešnejšieho oddielu Slávie STU Bratislava charakterizovali sobotňajšie majstrovstvá Slovenska v džude mužov a žien v Banskej Bystrici. V hale na Štiavničkách sa na dvoch tatami predstavilo namiesto očakávanej stovky iba 78 súťažiacich z 23 klubov. Najviac medailí aj titulov (12, bilancia 4 - 3 - 5) si vybojovali domáci pretekári VŠC Dukla. Tituly vo svojich kategóriách obhájili iba Pálkovács (do 100 kg) a Ivana Komlóšiová (do 63 kg).

Tréner banskobystrických džudistov Ján Gregor ml. pred šampionátom očakával zisk 5 až 6 titulov, čo sa však nenaplnilo. "Naši pretekári sú profesionáli a tomu mal zodpovedať aj medailový zisk. Nemôže sa stať, aby z nášho kádra skončil borec na piatom mieste," netajil Gregor čiastočné sklamanie, pod ktoré sa podpísalo najmä 5. miesto obhajcu titulu, skúseného Pavla Kubenu v kategórii do 73 kg.

Spokojnejší ako tréner Dukly však bol Zoltán Pálkovács, ktorý po zranení a následnej plastike predného krížneho väzu v pravom kolene (ešte v januári) takmer rok absentoval na tatami. "Vzduch v hale mi dal zabrať. Bolo to niečo iné tu na súťaži ako na tréningu. Aj keď som cítil, že mám na viac, nechcel som ísť do rizikových techník, chýbajú mi ešte zápasy," dodal po skončení finále Pálkovács, ktorý k titulu bez rozdielu hmotnosti pridal zlato aj vo svojej tradičnej kategórii do 100 kg. "Predpokladám, že v tejto kategórii zostanem aj v ďalšom období, aj keď ma niektorí presviedčajú, aby som to skúsil aj vo vyššej. S trénerom Gregorom sme sa dohodli, že ak nepriberiem nad 105 kg, nebude dôvod na zmenu," dodal Pálkovács, ktorý počas rekonvalescencie pribral až na 115 kg. Odchovanec rimavskosobotského džuda však doplnil, že na súťažnú hmotnosť sa dostal bez výraznejšieho obmedzovania stravy, ale s pohybom a zvýšeným príjmom tekutín za menej ako tri týždne.

Boje o majstrovské tituly absolvovali tiež pretekári nominovaní na majstrovstvá Európy do 23 rokov, ktoré sa uskutočnia v novembri v tureckej Antalyi. Podľa šétrénera zväzu Rastislava Mezovského všetci kandidáti na blížiace sa ME s výnimkou chorej a absentujúcej Zuzany Krišandovej ukázali kvalitnú výkonnosť. "Myslím si, že nikto nesklamal. Všetci ukázali pred nedeľňajším odchodom na sústredenie do Švédska dobrú pripravenosť," skonštatoval Mezovský.

Najúspešnejším klubom na slovenskom šampionáte v džude sa stala domáca Dukla Banská Bystrica pred Sláviou STU Bratislava (3 - 0 - 1) a Sláviou Trnava (2 - 1 - 2).

Výsledky:

MUŽI
Do 60 kg: 1. Matúš Urbančík (Slávia STU Bratislava), 2. Martin Jantek, 3. Marek Pentka (obaja Dukla B. Bystrica) a Matej Poliak (Mladosť Žilina).
Do 66 kg: 1. Martin Pisoň (Slávia STU), 2. Erik Franický (Mladosť Poprad), 3. Michal Danko (Dukla) a Ákos Szabó (ŠK Kolárovo).
Do 73 kg: 1. František Zicho (Mladosť Žilina), 2. Miroslav Novotka (Dukla), 3. František Nagy (PS Bratislav) a Filip Šoška (Mladosť Žilina).
Do 81 kg: 1. Marián Benkóczky, 2. Matúš Milichovský (obaja Dukla), 3. Lukáš Farkaš (Slávia Trnava) a Tomáš Kúdela (Slávia ST).
Do 90 kg: 1. Milan Randl (Dukla), 2. Róbert Maruna (Sokol Vrútky), 3. Miroslav Dzúr (Dukla) a Ernö Kárpáty (ŠK Kolárovo).
Do 100 kg: 1. Zoltán Pálkovács (Dukla), 2. Tomáš Szarka (Arkadia Galanta), 3. Marcel Minarovič (Slávia Trnava), viac pretekárov neštartovalo.
Nad 100 kg: 1. Richard Minarovič, 2. Tibor Gubáň (obaja Slávia Trnava), 3. Stanislav Valcharčiak (Dukla), viac pretekárov neštartovalo.
Bez rozdiel hmotnosti: 1. Zoltán Pálkovács (Dukla), 2. Tomáš Szarka (Arkadia Galanta), 3. Miroslav Dzúr (Dukla).

ŽENY
Do 52 kg: 1. Viktória Majorošová (Slávia STU), 2. Michaela Kucháreková (1. JC Pezinok), viac pretekárok neštartovalo.
Do 57 kg: 1. Katarína Čarná (MŠK Vranov n/T.), 2. Mária Kucháriková (JC ZTS Martin), 3. Katarína Sysová (Patrónka Bratislava) a Judita Pisárová (Mladosť Rimavská Sobota).
Do 63 kg: 1. Petra Conková (MŠK Vranov n/T.), 2. Miroslava Farkasová (Junior Lučenec), viac pretekárok neštartovalo.
Do 70 kg: 1. Ivana Komlóšiová (Slávia Trnava), 2. Natália Lepetová (Sokol Vrútky), viac pretekárok neštartovalo.

V kategóriách do 48, 78 a nad 78 kg majsterku nevyhlásili, lebo neštartoval minimálny počet (2) pretekárok.

SITA

Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 31.10.2009 | Čitateľov: 985