Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Nemecký pohár pre Slovákov dôležitým vstupom do sezóny

Nemecký pohár pre Slovákov dôležitým vstupom do sezónyPIEŠŤANY/MNÍCHOV 5. novembra (WEBNOVINY) - Nemecký pohár je už tradične prvou medzinárodnou turnajovou previerkou slovenskej hokejovej reprezentácie. Tento rok predstavitelia Nemeckého hokejového zväzu novembrové podujatie presunuli z Frankfurtu a Mannheimu do Mníchova. Podujatie v bavorskom meste, na ktorom budú okrem Slovákov, Nemcov a Švajčiarov tentoraz štartovať aj Američania, by malo byť jedným z podporných pre kandidatúru na zimné olympijské hry, ktoré chce región v okolí Mníchova usporiadať v roku 2018. Tento rok chýba obhajca prvenstva Kanada. Z doterajších dvadsiatich ročníkov sa Slovensko predstavilo na desiatich, turnaj vyhralo v rokoch 1997 a 2006, naposledy bolo štvrté. Nemecký pohár 2009 sa bude hrať v staršej Olympiahalle a organizátori si sľubujú, že počas troch dní bude hala zaplnená.

Kým vlani hral na Nemeckom pohári mladý slovenský tím, tentoraz tréner Ján Filc poskladal mužstvo z hráčov mladšej a strednej generácie. Práve tí môžu ašpirovať na účasť na zimných olympijských hrách vo Vancouveri, ale predovšetkým na majstrovstvách sveta v máji 2010 v Nemecku. "Turnaj bude pre nás dôležitým vstupom do sezóny. V tíme je viac útočníkov ako zvyčajne, ale vzhľadom na náročnosť sezóny si chceme rozložiť sily v jednotlivých zápasoch rovnomerne," povedal Ján Filc, ktorý nominoval do Mníchova 25-členný káder. V mužstve má dvoch brankárov, osem obrancov a trinásť útočníkov. Reprezentačný debut v Bavorsku zažijú Marek Bartánus z Liptovského Mikuláša, Dávid Skokan zo Slovana Bratislava a Marek Zagrapan zo Severstaľu Čerepovec. Najskúsenejším hráčom z výberu je Dominik Graňák s 88 reprezentačnými štartmi, najstarším Juraj Štefanka (33), najmladším Skokan (20), najvyšším a najťažším Richard Stehlík. Najlepšiu streleckú bilanciu v reprezentácii má s 18 gólmi Roman Kukumberg.

Ján Filc dá v Mníchove šancu aj deviatke hokejistov zo slovenskej Slovnaft extraligy, väčšina z nich nemá na medzinárodnom ľade veľké skúsenosti. "V tejto sezóne máme dva vrcholy. Snažili sme sa nejakým spôsobom vyhovieť myšlienke vytipovať si vhodných kandidátov do olympijského tímu z európskych súťaží. Vynechali sme hráčov, o ktorých vieme najviac a sú momentálne veľmi vyťažovaní. Nominovali sme 15 útočníkov, keďže hráme 3 zápasy po sebe, a preto dávame príležitosť aj hráčom bez väčších skúseností, aby ich nabrali," uviedol Ján Filc.

Brankársku dvojicu na Nemeckom pohári vytvoria Branislav Konrád a Rastislav Staňa. Obaja vo svojich súťažiach v súčasnosti preukazujú dobrú formu. Dvadsaťdvaročný Konrád sa v tejto sezóne dostal do pozície jednotky Slovana a výkonmi si vypýtal pozvánku do reprezentácie. Kým Staňa je skúseným reprezentačným harcovníkom, Konrád v národnom tíme ešte len zbiera skúsenosti. Na svoj doteraz jediný duel nastúpil pred dvoma rokmi proti Česku. "Bolo to už dosť dávno. Chytal som zápas proti Čechom v Brne. Nebol to jednoduchý duel, napokon sme ho prehrali. Chcel by som si pripísať už aj víťazný štart. Na Nemeckom pohári to bude ideálna šanca na reparát," poznamenal odchovanec nitrianskeho hokeja a dodal: "Som veľmi rád, že som dostal pozvánku do reprezentácie. V každom zápase sa budem snažiť chytať naplno. Verím, že keď dostanem šancu, zápas vyhráme."

Zaujímavosťou v slovenskom tíme je štart bratskej dvojice Rudolfa a Richarda Hunovcov. Obaja sa v jednom mužstve doteraz stretli len v jedinom zápase. V sezóne 2002/03 spolu s nimi za Liptovský Mikuláš nastúpil v 54. kole proti Dukle Trenčín aj Róbert, každý z bratov dal v zápase gól. Bratská dvojica Hunovcov v reprezentácii nie je nič nové, pred rokom sa na Nemeckom pohári v jednom mužstve stretli dvojičky Róbert a Richard. "Určite to bude niečo zvláštne, keď budem hrať s bratom. Aj keby sme neboli v jednom útoku, hráme za ten istý tím. Je to pekný pocit," poznamenal Rudolf Huna.

Kým Švajčiari a Nemci sú pravidelnými súpermi slovenského tímu, s Američanmi sa tím spod Tatier nestretáva príliš často. S Nemeckom a Švajčiarskom hrajú Slováci pravidelne vyrovnané zápasy, s Nemcami má Slovensko pozitívnu bilanciu, so Švajčiarmi a Američanmi negatívnu. So zámorským tímom sa naposledy stretol národný tím SR v roku 2007 na svetovom šampionáte v Mytišči, kde prehral 2:4.

Nominácia slovenskej hokejovej reprezentácie na Nemecký pohár do Mníchova (6. - 8. 11. 2009):

Brankári: Branislav Konrád (Slovan Bratislava), Rastislav Staňa (Severstaľ Čerepovec/KHL).

Obrancovia: Ivan Baranka (Spartak Moskva/Rus.), Peter Frühauf (HC 05 Banská Bystrica), Dominik Graňák (Rögle BK/Švéd.), Richard Lintner (Dinamo Minsk/KHL), Tomáš Slovák (Avtomobilist Jekaterinburg/KHL), Richard Stehlík (HC Vítkovice/ČR), Ivan Švarný (Benzina Litvínov/ČR), Michal Sersen (Slovan Bratislava)

Útočníci: Marek Bartánus (MHk 32 Liptovský Mikuláš), Milan Bartovič (HC Liberec/ČR), Tomáš Bulík (HC 05 Banská Bystrica), Ivan Čiernik (Kolín Haie/Nem.), Rudolf Huna (HC Košice), Marcel Hossa (Dinamo Riga/KHL), Ľubomír Vaic, Richard Huna, Dávid Skokan (všetci Slovan Bratislava), Michal Macho (BK Mladá Boleslav/ČR), Štefan Ružička (Spartak Moskva), Rastislav Špirko (HC Eaton Pardubice/ČR), Juraj Štefanka (HC Vítkovice/ČR), Marek Zagrapan (Severstaľ Čerepovec/KHL), Roman Kukumberg (Lada Togliatti/KHL).

Program Nemeckého pohára 2009 v hokeji v Mníchove:
Piatok 6. novembra: Švajčiarsko - Slovensko (15.45), Nemecko - USA (19.15)
Sobota 7. novembra: Švajčiarsko - USA (16.00), Slovensko - Nemecko (19.45)
Nedeľa 8. novembra: Nemecko - Švajčiarsko (13.30), USA - Slovensko (17.00)

SITA

Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 05.11.2009 | Čitateľov: 981