Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Sánkári M. Zemaník a J. Petrulák majstri Slovenska v predstihu

Sánkári M. Zemaník a J. Petrulák majstri Slovenska v predstihu

Pred piatimi rokmi zničila veterná smršť jedinú sánkarskú dráhu na Slovensku, ktorá svojimi parametrami umožňovala usporiadať Majstrovstvá Slovenskej republiky v žiackych a juniorských kategóriách. M-SR sa preto pre všetky kategórie usporadúvajú v zahraničí na umelo chladených dráhach a to najčastejšie na dráhe v nemeckom Altenbergu.
Vrcholí príprava a hlavne kvalifikácie na nastávajúce ZOH. Umelo chladené sánkarské dráhy sú plne vyťažené či už prípravnými sústredeniami hlavne seniorských reprezentácii , ale i kolotočom svetových pohárov seniorov i juniorov. Napätá situácia v tomto smere je hlavne začiatkom roka 2010.

Slovenský zväz sánkarov nakoniec nenašiel vhodný termín pre usporiadanie spoločných M - SR pre všetky kategórie a vzhľadom na termínové kalendáre umelo chladených dráh, zvolil nezvyklú alternatívu - usporiadať M- SR juniorov pre rok 2010 samostatne a to už v roku 2009. Vzhľadom na spomínané skutočnosti sa podarilo nájsť jediný voľný termín keď slovenská juniorská reprezentácia nie je viazaná reprezentačnými povinnosťami a niektorá z dráh je voľná a to v tomto prípade Altenbnerg. Dráha v Altenbergu bola pripravená na úrovni - rýchla a náročná .
Na M- SR štartovala štvorica čadčianskych juniorov. V kategórii mladších juniorov iné ako prvé miesto Mariána Zemaníka by bolo veľkým sklamaním , to sa však nekonalo.
Mariánova forma na začiatku sezóny nedávala súperom veľké šance, čo potvrdil konečným výsledkom , keď po dvoch finálových jazdách získal pred druhým v poradí náskok troch sekúnd a s prehľadom získal titul Majster Slovenska . Prekvapením a veľmi príjemným , bolo však tretie miesto Branislava Poláčka, ktorý dvoma vyrovnanými jazdami sa dostal medzi medailistov . Sklamaním však bolo až piate miesto Jozefa Petruláka , ktorého ambície iste siahali vyššie .

V kategórii starších juniorov boli Čadčania zastúpení Martinom Krkoškom . Zaváhanie v prvej jazde a slabšie štarty pripravili však Martina o lepšie umiestnenie . Podstatne zlepšený výkon v druhej finálovej jazde ho napokon dostal na tretie miesto a tým i na stupeň víťazov .

V kategórii dvojsedadlových saní sa žiadne prekvapenie nečakalo. Papierovo boli dve prvé miesta rozdelené medzi dve reprezentačné posádky dvojsedadlových saní, kde druhé miesto malo pripadnúť mladej čadčianskej dvojici M. Zemaník - J. Petrulák. Jasnými favoritmi na zisk titulu bola staršia a skúsenejšia posádka z Vysokých Tatier Marek Solčanský - Karol Stuchlák, ktorá počas všetkých tréningov podávala podstatne lepšie výkony. Náročná situácia nastala najmä pre mladého Jozefa, ktorý sa po nevydarenej finálovej jazde jednosedadlových saní musel okamžite skoncentrovať a nepokaziť Mariánovi, ale aj sebe celú letnú prípravu, ktorú absolvovali a vložili do nej veľa času a úsilia. Našťastie však papierové prognózy nevzali na vedomie a dvoma vyrovnanými finálovými jazdami, v ktorých Marián potvrdil svoj vynikajúci cit pre prejazdy a riadenie saní a za nemalej pomoci Jozefa, si vytvorili mierny, avšak dostatočný náskok na zisk titulu Majstri Slovenska pre rok 2010 a postarali sa o najväčšie prekvapenie M-SR.

Ďalší program čadčianskych juniorských reprezentantov je náročný. Posádka dvojsedadlových saní Marián Zemaník a Jozef Petrulák už v týchto dňoch odchádza spolu so svojimi reprezentačnými kolegami do ruskej Moskvy , kde ich čaká štart na úplne novej, umelo chladenej dráhe v Paramonove, kde sa jazdia prvé dve kolá svetového pohára juniorov. Odtiaľ odchádzajú na tretí svetový pohár do lotyšskej Siguldy, kde sa k nim pripojí aj Martin Krkoška .

Želáme všetkým naším reprezentantom veľa úspechov a držíme palce!

S. H. st.
foto : Štefan Čapko


Vytvorené: 23.11.2009 | Čitateľov: 3479