Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Sánkovanie : Štyri týždne na saniach

Sánkovanie : Štyri týždne na saniach

Trojica slovenských juniorských reprezentantov v jazde na saniach Martin Krkoška, Marián Zemaník a Jozef Petrulák spolu so svojimi oddielovými trénermi Štefanom Čapkom a Ing. Silviou Hulitovou odcestovali začiatkom januára so slovenským reprezentačným družstvom na mesačné turné po stredoeurópskych sánkarských dráhach .Čakali ich štyri týždne tvrdej práce , ktorá sa mala zúročiť účasťou na Majstrovstvách sveta juniorov /MSJ/.

Miestom konania týchto majstrovstiev bola rakúska umelo chladená sánkarská dráha v Igls blízko známeho mesta Insbruck.
Začiatkom sezóny boli v rámci oddielu stanovené tie najvyššie ciele - účasť minimálne jedného člena z troch juniorských sánkarských reprezentantov Slovenska z radov Lokomotívy na MSJ . Bola to výzva pre pretekárov ,ale aj pre trénerskú dvojicu , ktorá ich v rámci oddielu vedie . Venovali tomu maximálne úsilie. Tréneri však neurobia všetko , vytvoria podmienky , poradia , ale rozhodujúci podiel na prípadnom úspechu majú pretekári a ich prístup k tréningu a nasadenie v pretekoch .Celá sezóna bola zameraná na splnenie veľmi náročného cieľa - zmerať si sily s tými najlepšími juniormi na vrcholnej juniorskej súťaži. Bol to veľmi ambiciózny cieľ , ktorého realizácia však bola reálna , čo ukazovali aj výsledky dosiahnuté na prvých troch pretekoch Svetového pohára juniorov /SPJ/ , ktoré boli odjazdené záverom roka 2009 .
Náročný štvortýždňový program začal výcvikovým táborom na dráhe budúcich MSJ kde ich potencionálni účastníci dostali možnosť odskúšať si svoje budúce kolbište a pokračoval dvoma kolami Svetového pohára juniorov . Na záver na základe dosiahnutých výsledkov a zhodnotenia celej sezóny prípadná nominácia na MSJ .

IV. SPJ Konigssee .
Starší juniori : Martin Krkoška 26 miesto
Mladší juniori : Marián Zemaník 12 miesto , Jozef Petrulák 22 miesto .
Juniori - dvojsedadlové sane : Zemaník M. - Petrulák J. 15 miesto
Juniori - družstvá - za družstvo Slovenska štartoval Martin Krkoška . Družstvo skončilo na 5 mieste.
Martin Krkoška má rezervy v štartoch , ktoré ho stoja lepšie umiestnenie , v rámci preteku družstiev sa však podieľal na vynikajúcom piatom mieste slovenského družstva . Mariána Zemaníka drobné problémy v spodnej časti dráhy stáli umiestnenie v prvej desiatke. Jožo Petrulák naopak svoje slabšie štarty čiastočne napravil práve prejazdom spodnej časti dráhy. Dvojica M. Zemaník - J. Petrulák nejazdila v pohode a zaostala za očakávaním.

V. SPJ Oberhof :
Starší juniori : Martin Krkoška 32 miesto
Mladší juniori : Marián Zemaník 10 miesto
Juniori - dvojsedadlové sane : M. Zemaník - J. Petrulák 10 miesto
CHALLEENGE CUP : M. Zemaník - J. Petrulák 10 miesto
Martin Krkoška spravil chybu hlavne v prvej jazde. Marián Zemaník aj napriek drobnej chybe v prvej jazde sa dostal do prvej desiatky , čo sa od neho očakávalo . Dvojica M. Zemaník - J. Petrulák sa zlepšeným výkonom dostala do prvej desiatky čo im umožnilo štart v prestížnom vloženom preteku CHALLENGE CUP , vyraďovacej súťaži pre najlepších desať posádok dvojsedadlových saní , ktorá sa však jazdí len pri vybraných SPJ .
Na základe dosiahnutých výsledkov na SPJ a celoročnej tréningovej práci Slovenský zväz sánkarov nominoval osem pretekárov z toho troch sánkarov čadčianskej Lokomotívy, na vrcholný juniorsky pretek - Majstrovstvá sveta juniorov .


MAJSTROVSTVÁ SVETA JUNIOROV Igls/Insbruck - Rakúsko
Juniori : Marián Zemaník 22 miesto , Martin Krkoška 23 miesto
Juniori - dvojsedadlové sane : M. Zemaník - J. Petrulák 12 miesto
Juniori - družstvá - za družstvo Slovenska štartoval Marián Zemaník . Družstvo skončilo na 6 mieste .
Majstrovstvá sveta sa jazdia bez rozdielu kategórii. Štartovala päťdesiatka juniorov. Tak Marián Zemaník , ako aj Martin Krkoška nesklamali , odviedli svoje maximum a skončili v prvej polovici štartovného poľa. Úspechom je umiestnenie posádky dvojsedadlových saní M. Zemaník - J. Petrulák . Chlapci sú na začiatku svojej dvojkárskej kariéry . Posádky dvojsedadlových saní dozrievajú dlho , súhra dvoch jazdcov na jedných saniach sa nedá natrénovať za jednu , dve sezóny , treba na to dlhší čas a tvrdú prácu. Marián Zemaník sa podieľal aj na vynikajúcom šiestom mieste družstva Slovenska. Treba poďakovať trénerom , ale hlavne pretekárom k dosiahnutým výsledkom , ktoré budú slúžiť ako štartovací mostík pre ich ďalšie tréningové ale hlavne pretekárske snaženie .Čaká ich ešte dlhá cesta k sánkarským vrcholom, veríme však že úspešná.

S. H., foto : Štefan Čapko


Kategória: ŠPORT TOP | Vytvorené: 07.02.2010