Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Týždeň slovenských knižníc - 11. ročníka celoslovenského podujatia aj v Kysuckej knižnici v Čadci

Týždeň slovenských knižníc - 11. ročníka celoslovenského podujatia aj v Kysuckej knižnici v Čadci

Čadca 19.03.2010 - Všetkých päť knižníc v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) sa bohatým programom zapojí do 11. ročníka celoslovenského podujatia Týždeň slovenských knižníc. Každoročne ho vyhlasuje Slovenská asociácia knižníc. Od 22. do 27. marca 2010 sú dvere knižníc ŽSK otvorené zadarmo. Návštevníci sa môžu stať počas tohto týždňa bezplatne registrovanými čitateľmi zapojených knižníc. „Najviac, až 1432 nových používateľov sa počas minuloročného Týždňa slovenských knižníc zaregistrovalo v Kysuckej knižnici v Čadci, čo je viac ako 7-násobok jej priemerného týždňa,“ uviedol za odbor kultúry a komunikácie s verejnosťou ŽSK Peter Kubica.

Krajskej knižnici v Žiline pribudlo 1058 čitateľov. Dovedna 876 záujemcov si vybavilo nové alebo obnovilo staré členstvo v Turčianskej knižnici v Martine. V Oravskej knižnici A. Habovštiaka v Dolnom Kubíne sa minulý rok bezplatne zaregistrovalo 226 ľudí a o členstvo v Liptovskej knižnici G. F. Belopotockého v Liptovskom Mikuláši prejavilo záujem 184 čitateľov.

Knižnice i tento rok očakávajú prílev milovníkov kníh. V Oravskej knižnici si pre deti okrem iného pripravili slávnostný zápis a pasovanie za rytierov slova počas celého týždňa. Vyhlásia aj čitateľskú anketu o najzaujímavejšiu publikáciu uplynulého roka v regióne Orava. Kysucká knižnica ponúka návštevníkom verejné čítania pre deti, mládež a dospelých osobnosťami Kysúc, vyhodnotenie výtvarnej súťaže detí materských škôl a tiež besedy so spisovateľmi. V Krajskej knižnici v Žiline čakajú deti tvorivé dielne a tí starší si majú možnosť vypočuť diskusie o anglickej literatúre. Zberatelia starších kníh si počas Knižničného antikvárneho jarmoku v Liptovskej knižnici môžu zakúpiť vzácne tituly a mladí čitatelia si zasúťažia v literárnom kvíze. Aktivity ako besedy s cestovateľom, spisovateľom a kníhkupcom, vyhlásenie súťaže „Vzorný čitateľ knižnice za rok 2009“ majú pripravené v Turčianskej knižnici.

Okrem vlastných aktivít sa knižnice zapoja aj do celoslovenských podujatí, a to Čítajme si... a Noc s Andersenom. „Počas minulého ročníka prespalo a zažilo noc plnú prekvapení v našich knižniciach pri príležitosti narodenia spisovateľa Andersena 144 malých čitateľov a dobrodruhov zároveň. Aj takýmto hravým spôsobom sa snažíme podporovať záujem detí o literatúru,“ uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár. Deti zo základných škôl sa môžu tento rok zapojiť i do celoslovenského čitateľského maratónu s názvom Čítajme si... Ten prebehne 25. marca súčasne v každej zapojenej knižnici na Slovensku a v čase od 9.00 do 15.00 hodiny. Bližšie informácie o podujatiach v knižniciach ŽSK sú prístupné na webových stránkach knižníc.

Krajská knižnica v Žiline - www.zilinska-kniznica.sk
Kysucká knižnica v Čadci - www.kniznica-cadca.sk
Liptovská knižnica G. F. Belopotockého v Liptovskom Mikuláši - www.kniznicagfb.sk
Oravská knižnica A. Habovštiaka v Dolnom Kubíne - www.oravskakniznica.sk
Turčianska knižnica v Martine - www.tkmartin.sk

Mgr. Zuzana Muchová - hovorkyňa ŽSK

Zdieľať


Vytvorené: 22.03.2010