Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Knižnice otvárajú svoje brány pre verejnosť

Knižnice otvárajú svoje brány pre verejnosť

26.1.2021 Čadca - Po mesačnej prestávke privítajú prvých návštevníkov knižnice v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. Od stredy 27. januára otvárajú pre návštevníkov s negatívnymi testami. Ako prvé spomedzi kultúrnych inštitúcií sa za dodržania protiepidemických opatrení otvárajú knižnice. Krajskú knižnicu v Žiline, ako i knižnice v Liptovskom Mikuláši, Martine, Dolnom Kubíne a v Čadci budú môcť čitatelia navštíviť už aj osobne. Návštevníci sa musia preukázať negatívnym certifikátom vydaným od 18. januára alebo potvrdením o prekonaní COVID-19 nie starším ako 3 mesiace, či zaočkovaní.

Kysucká knižnica v Čadci bude otvorená v čase od 9.00 – 16.00 hod.

Knižnice v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja budú pre verejnosť otvorené zatiaľ v termíne od 27.1. do 7.2. v časoch od 9.30 - 16.30 (Krajská knižnica v Žiline vrátane pobočky Vlčince, Turčianska knižnica v Martine vrátane pobočiek Sever a Priekopa a Oravská knižnica v Dolnom Kubíne, 8.30 – 16.30 Kysucká knižnica v Čadci a 9.00 – 16.00 Liptovská knižnica G.F. Belopotockého v Liptovskom Mikuláši), každý pracovný deň. V sobotu budú knižnice zatvorené. 

,,Knihovníci Žilinského kraja s radosťou vnímajú otvorenie svojich knižníc, a tak možnosť pomôcť  svojim čitateľom tráviť čas s dobrou knihou, študentom, žiakom a ďalším záujemcom poskytnúť potrebnú odbornú literatúru. Sprístupnené budú výpožičné služby (beletria, odborná i detská literatúra), rešeršné služby a medziknižničná výpožičná služba. Do zlepšenia epidemiologickej situácie budú dočasne neprístupné priestory detského kútika, študovne odbornej literatúry, verejného internetu a čitárne," priblížila riaditeľka Krajskej knižnice v Žiline Katarína Šušoliaková.

V knižniciach platia i naďalej bezpečnostné opatrenia, zdržiavať sa v jej priestoroch môže maximálne jeden zákazník na 15 m2. Návštevníci musia mať tvár správne chránenú rúškom (prekrytý nos aj ústa), dodržiavať vzájomný odstup aspoň 2 metre a používať dezinfekciu.

,,Máme radosť, keď sa do našich knižníc môžu vrátiť čitatelia. Radi by sme ich však vyzvali, aby v prípade, ak je to možné, využívali službu objednania dokumentov a vracania kníh cez bibliobox. Našim záujmom je, aby sa čo najviac obmedzil pohyb a zotrvanie čitateľov v knižnici," vysvetlil riaditeľ odboru kultúry ŽSK Martin Hromada. Vrátené knihy putujú do karantény.

V knižniciach bude fungovať obmedzený počet pracovníkov.
Pre aktuálne informácie župa odporúča sledovať webové stránky knižníc. foto: ŽSK


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 27.01.2021