Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Sánkari čadčianskej Lokomotívy v nemeckom Zwickau na medailových priečkach

Sánkari čadčianskej Lokomotívy v nemeckom Zwickau na medailových priečkach

Zwickau (Nemcko) - 300 m dlhá laminátová dráha so šiestimi zákrutami privítala účastníkov zo šiestich štátov na otváracom preteku sezóny na kolečkových saniach. Program bol nabitý. Dva tréningové dni a dva dni pretekania počas ktorých sa odjazdili štyri preteky. Jeden na štartovacom trenažéri a tri na dráhe.

Čadčianska Lokomotíva tu mala päticu pretekárov - štyroch žiakov, jedného juniora a jazdiaceho trénera, olympionika Jozefa Ninisa. Dvaja mladší a dvaja starší žiaci tu boli na skusoch a získavali cenné skúsenosti. Bolo to ich prvé stretnutie a skúsenosť s pretekaním na kolieskových saniach na laminátovej dráhe. Skúsenosť to bola pre väčšinu z nich tvrdá - zoznámili sa aj s tvrdým povrchom dráhy. Nevzdali to však a bojovali s podstatne skúsenejšími súpermi. V kategórii juniorov mala Čadca svoje horúce želiezko v ohni v osobe juniorského reprezentanta Slovenska Mariána Zemaníka a medzi mužmi si na sane sadal aj Jozef Ninis, aby v praxi ukázal svojim zverencom ako sa má jazdiť.

Prvý pretek sa konal v štartoch na štartovacom trenažéri. Kategória juniorov a seniorov sa jazdila ako spoločná a podobne sa jazdila aj kategória žiakov . V spoločnej kategórii seniorov a juniorov si prvé dve miesta odniesli čadčania. Jozef Ninis zvíťazil a Marián Zemaník bol po vynikajúcom výkone druhý. Žiaci v preteku v štartoch do určitej miery sklamali . Medzi staršími žiakmi sa podstatne viac čakalo od Ľuba Kordeka ako „ len „ siedme miesto. Tesne za ním skončil Richard Gavlas na ôsmom mieste a desiaty bol Michal Lopanič . Vynikajúci výkon však v tejto disciplíne podal Michal Prengel a skončil prekvapujúco na štvrtom mieste.

Druhý deň pokračoval už klasickým pretekom na dráhe na kolieskových saniach .Tento pretek sa už tradične koná pod záštitou medzinárodnej sánkarskej federácie FIL . Tento pretek je zaujímavý tým , že všetky kategórie štartujú z rovnakého štartu , to znamená z toho najvyššieho , čo bolo hlavne pre mladších žiakov náročné. V kategórii mladších žiakov skončil Richard Gavlas na ôsmom mieste a Michal Lopanič po kolízii v druhej finálovej jazde pretek nedokončil . Medzi staršími žiakmi sa s dráhou a aj so súpermi úspešne popasoval Ľubo Kordek a skončil v silne obsadenej kategórii na dvanástom mieste, jeho spolubojovník Michal Prengel bol pätnásty.

V kategórii mladších juniorov odviedol veľmi dobrý výkon Marián Zemaník a skončil na stupni víťazov na treťom mieste. Medzi mužmi nenašiel Jožo Ninis premožiteľa a zaslúžene zvíťazil. Tento pretek mal však v juniorských a seniorských kategóriách pokračovanie. Šesť najlepších z každej kategórie sa stretlo v rámci jednej finálovej jazdy aby obhájili, alebo stratili svoje získané pozície. Marián Zemaník si udržal a potvrdil svoje tretie miesto . K zaujímavej situácii prišlo v kategórii seniorov, kde Jozef Ninis potvrdil a obhájil svoje prvé miesto, ale na tisícinu úplne rovnaký čas mal aj ukrajinský reprezentant. Zaskočení boli usporiadatelia pri udeľovaní dvoch prvých cien.

V posledný deň sa jazdil závod štvorčlenných družstiev. Družstvá mohli byť zostavené z pretekárov všetkých kategórii, podmienkou však bola účasť dvoch dievčat v družstve. Pretekali družstvá pod hlavičkami štátov a druhá skupina ako klubové družstvá. Slovenské družstvo, ktorého lídrom bol Jozef Ninis skončilo po vyrovnanom boji na vynikajúcom druhom mieste za silným nemeckým družstvom. Medzi klubovými družstvami skončilo kombinované družstvo Vysokých Tatier a Lokomotívy Čadca, ktorú zastupoval Marián Zemaník na desiatom mieste.

Pre mladých sánkarov čadčianskej Lokomotívy to bolo získavanie cenných skúseností, ktoré budú mať šancu zúročiť už v nasledujúcej sezóne.

S. H.


Vytvorené: 14.05.2010