Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Skanzen vo Vychylovke navštívilo takmer štyristo detí

Skanzen vo Vychylovke navštívilo takmer štyristo detí

Čadca (10.6.2010) - Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, má za sebou tri úspešné podujatia venované deťom. „V rámci dvoch projektov „Škola v múzeu“ a „Múzeum deťom“ získalo naše múzeum finančný príspevok z Európskej únie z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko - Slovenská republika 2007 - 2013. Finančné prostriedky sú určené na podujatia pre deti, ktoré sa budú konať v expozíciách Kysuckého múzea v Čadci,“ informovala o dvoch medzinárodných projektoch projektová manažérka Kysuckého múzea v Čadci, Ing. Michaela Perďochová.

V posledný májový deň navštívilo výstavu „Stavebnice Merkur“ v múzeu v Čadci, Spoločnú prírodovednú expozíciu v Krásne nad Kysuckou, Kaštieľ v Radoli, Múzeum kysuckej dediny a Historickú lesnú úvraťovú železnicu v Novej Bystrici - Vychylovke takmer sto detí. Deti zo základných škôl z poľskej obce Strumień si po jazde na historickej železnici v areáli skanzenu, v jednotlivých objektoch ľudovej architektúry, preverili svoje športové zručnosti. V programe „Detská olympiáda“ si vyskúšali presnú mušku v hádzaní lopty do basketbalového koša, skok cez švihadlo, triafanie do terču a mnohé ďalšie. Ich nadšenie a chuť športovať nepokazilo ani chladné a daždivé počasie. Keďže sa v dôsledku nepriaznivého počasia nekonalo podujatie „Kuchyňa starých materí“ zo dňa 21. mája, súťažiace deti mohli ochutnávka práve v pondelok 31. mája kapusniaky. Folklórna skupina Staškovanka v objekte U Poništa piekla chlieb a voňavý, ešte teplý spolu s rôznymi sladkými koláčmi ho ponúkala súťažiacim deťom.

1. jún sa taktiež niesol v duchu Dňa detí vo všetkých expozíciách múzea. Tentokrát expozície múzea navštívilo vďaka projektovému podujatiu „Deň detí“ takmer 150 deťúreniec predškolského veku z poľskej obce Strumień. V Raganom mlyne v skanzene si pozreli vystúpenie mažoretiek Karameliek a Margarétok zo Staškova, po ktorých sa zahrali rôzne hry - skladanie tvarov, preskok cez švihadlo, kolky, skákanie na lopte a rôzne ďalšie. Na záver si zatancovali na detskej diskotéke.

Tradičný program venovaný všetkým deťom pripravili pracovníci Kysuckého múzea dňa 6. júna v skanzene. Slnečné počasie a chuť zvíťaziť v súťažných disciplínach prilákalo na program „Skanzen deťom - deti v prírode“ 233 detí. Súťažili v piatych disciplínach. Každé dieťa, ktoré úspešne zdolalo všetky súťaže bolo zaradené do zlosovanie o vecné ceny. Najpríťažlivejšou, prvou cenou sa stal prelet nad Kysucami. Oživenie a spestrenie celého dňa zabezpečil Detský folklórny súbor pôsobiaci pri Základnej škole v Novej Bystrici, ktorý spevom a tancom priblížil kysucké zvyky. Mnohé deti vyskúšali aj nové detské ihrisko, ktoré sa nachádza pri objekte Krčma z Korne.

To však nie je všetko. „V rámci projektov pripravujeme program „Maškariáda“, ktorý sa zrealizuje taktiež v spolupráci s poľským partnerom. Bude pozostávať z detského karnevalu, prehliadky vlastnoručne vyrobených masiek, detskej diskotéky a ochutnávky tradičných ľudových jedál z Kysúc. Táto akcia sa uskutoční 18. júna 2010 v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke. Najväčším prekvapením pre deti bude z projektu novovybudované detské miniihrisko, ktoré žiari pestrými farbami pri objekte U Rybov,“ doplnila na záver informácie o pripravovanom podujatí koordinátorka projektu Darina Hnidková.

Lenka Jancová
Kysucké múzeum v Čadci


Fotogaléria k článku :

mkd-2010-6-1.jpg
mkd-2010-6-2.jpg
mkd-2010-6-3.jpg
mkd-2010-6-4.jpg
mkd-2010-6-5.jpg
mkd-2010-6-6.jpg
Vytvorené: 22.06.2010