Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Video: SĽUK opäť vystúpi v Čadci

Video: SĽUK opäť vystúpi v Čadci

Slovenský ľudový umelecký kolektív - profesionálne umelecké teleso, pôsobiace v oblasti umeleckého spracovania a interpretácie folklóru na Slovensku. Vznikol v roku 1949 a na tvorbe jeho programu sa od začiatku podieľali významní slovenskí umelci. Najvýznamnejšou osobnosťou v histórii telesa je choreograf Juraj Kubánka, ktorý pre SĽUK vytvoril takmer 120 tancov.

Z ďalších choreografov sa do histórie výrazne zapísali Jaroslav Moravčík a Ján Ďurovčík. Hudobný profil SĽUKu najrozsiahlejšou tvorbou ovplyvnili Július Móži, Tibor Andrašovan, Svetozár Stračina, Jozef Pálka a ďalší. Za 61 rokov svojej pôsobnosti účinkovali v 60 krajinách sveta, odohrali viac ako 10 000 predstavení, ktoré vzhliadlo cca 30 miliónov divákov. V tomto roku vycestovali aj do najsevernejšej oblasti Fínska, Laponska. V priebehu dvoch týždňov tam odohrali vo vypredaných sálach 12 predstavení.

Pôvodná tvorba SĽUKu sa počas desiatok umeleckých sezón natrvalo zaradila nielen do slovenského, ale aj do európskeho kultúrneho dedičstva. Hudobný a tanečný prejav tohto telesa nesporne patrí medzi najbohatšie a najrozmanitejšie vo svete. V novom reprezentačnom programe si budeme môcť vychutnať hudobno-tanečné umenie SĽUKu aj v našom meste. Srdečne Vás pozývame 6. 10. 2010 o 18.00 hod. do Kultúrneho a informačnom centra mesta Čadca - Domu kultúry. Vstupenky si môžete zakúpiť v pokladnici KIC - DK v dňoch: utorok, streda, piatok, sobota a nedeľa vždy od 14.00 hod. do 19.30 hod.

Vstupné: 10€

Anna Bláhová


Vytvorené: 27.09.2010