Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Osud Kysuckej galérie v Čadci neistý : Smutné výročie aj počas výstavy Miroslava Cipára

Osud Kysuckej galérie v Čadci neistý : Smutné výročie aj počas výstavy Miroslava Cipára

Dr. Rudolf Gerát , predseda galerijnej rady: Otvorenie výstavy maliarskej tvorby vynikajúceho umelca, kysuckého rodáka Miroslava Cipára v Kysuckej galérii v Čadci, ktorú prezentuje k svojmu životnému jubileu, sprevádzala popri radosti z výstavy aj nepríjemná atmosféra, vyvolaná správou, že zriaďovateľ galérie - Žilinský samosprávny kraj - sa chystá zrušiť sídlo galérie v Čadci a premiestniť ju do kaštieľa v Oščadnici, čo odôvodňuje úspornými opatreniami.

Na následnom zasadnutí galerijnej rady, kde sa táto situácia znovu prerokovávala, odznela informácia, že zastupujúca riaditeľka galérie už podala mestu Čadca výpoveď z nájomnej zmluvy , takže výpovedná lehota už začala plynúť a ku koncu roka by sa mala ukončiť. Znamená to, že od začiatku budúceho roka by malo mesto Čadca stratiť výstavnú sieň, ktorá patrí k jeho reprezentačným kultúrnym stánkom a do úprav ktorej investoval ŽSK nemalé finančné prostriedky. Primátor mesta Jozef Vražel, ktorý bol na tomto zasadnutí taktiež prítomný, však vyhlásil, že mesto sa tohto stánku kultúry nemieni vzdať a že informácie o neochote mesta znížiť nájomné, ktorými sa navrhované zrušenie odôvodňuje, sú zavádzajúce, pretože mesto znížilo nájomné nie o desať, ale o 25 percent a bolo ochotné rokovať o ďalších opatreniach, avšak zriaďovateľský orgán neprejavil o to záujem.

Toto vyhlásenie primátora privítali všetci členovia galerijnej rady a ocenili jeho ústretovosť pri riešení problému. Galerijná rada, v ktorej sú zastúpení kysuckí výtvarní umelci- spoluzakladatelia galérie a ďalšie osobnosti, ktoré sa podieľali na jej činnosti v uplynulých 30 rokoch, požadujú obnoviť rokovania medzi predstaviteľmi kultúry v ŽSK a vedením mesta, na ktorých sa môže nájsť optimálne riešenie tejto kauzy. Očakávajú, že táto požiadavka sa stretne s pochopením a priaznivou odozvou najmä preto, že na dôležitých postoch ŽSK v oblasti kultúry sú Čadčania, ktorí majú možnosť pomôcť svojmu mestu, o ktorom vyhlasujú, že ho majú radi. Nikto z nich istotne nechce byť hrobárom tejto ustanovizne v meste.

Na tomto rokovaní by sa mali dostať na program aj ďalšie otázky, sprevádzajúce (ne)činnosť galérie. Aby sa galéria opäť zaradila medzi ustanovizne, ktoré optimálne slúžia svojmu poslaniu, robia mestu dobré meno a jeho obyvateľom prinášajú hodnotné kultúrne zážitky. Kardinálnou otázkou je najmä osobnosť riaditeľa, pretože osoby na tomto poste v ostatných troch rokoch nesplnili očakávania. O prijatých riešeniach budeme verejnosť informovať.

Rudo Gerát , predseda galerijnej rady
foto: -sH-


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 04.11.2010