Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Úspešní mladí sánkari v Čadci

Úspešní mladí sánkari v Čadci

Úspešných mladých sánkarov TJ Lokomotívy Čadca a ich trénerov prijal 17. novembra 2010 primátor mesta Čadca Jozef Vražel, aby im poďakoval za úspešnú reprezentáciu Čadce nielen v rámci Slovenska, ale aj v zahraničí.

Počas stretnutia zástupcovia sánkarského klubu oboznámili Jozef Vražela s výsledkami a úspechmi minuloročnej sezóny a zároveň ho informovali aj o nadchádzajúcej sezóne a príprave jednotlivcov v sánkovaní. V súvislosti s podporou športu v meste a vytváraní podmienok pre jednotlivé športové kluby poďakoval Stanislav Hulita, vedúci a tréner oddielu primátorovi mesta a jeho vedeniu za podporu činnosti sánkarského oddielu a navrhol ďalšie možnosti spolupráce.

Jozef Vražel informoval prítomných o revitalizácií športového areálu pri štadióne. Ako uviedol, po ukončení prác výstavby letných kúpalísk sa začne s budovaním hokejbalového a skateboardového ihriska a prípravou výstavby zimného športového areálu.

NINIS A KORDEK MAJSTRAMI SLOVENSKA

Začiatok jesene je vstupom sánkarov do sezóny. Potrebujú prezentovať svoju fyzickú i technickú pripravenosť pred nastávajúcou sezónou. Klasickým spôsobom zistenia stupňa fyzickej prípravy sú testy všeobecnej telesnej pripravenosti . Moderné tréningové metódy využívajú na zvládnutie nácviku techniky jazdy počas letnej prípravy kolieskové sane a teda ďalším krokom zistenia technickej prípravy sú testy na špecializovanom sánkarskom trenažéri práve s využitím kolieskových saní. Tu sa testuje rýchlosť, dynamika a technika, čo spoločne znamená rýchly dynamický štart správne technicky zvládnutý, čo je základom pre dosiahnutie dobrého výsledku celej jazdy na dráhe.

Dôležitosť štartu a jeho zvládnutie viedli k vytvoreniu samostatnej disciplíny - preteky v štartoch. V Starom Smokovci sa na štartovacom trenažéri konali už 4. Majstrovstvá Slovenska v štartoch na kolieskových saniach. Na štarte sa zišla päťdesiatka pretekárov vo všetkých kategóriách. Sánkarov Lokomotívy reprezentovalo pätnásť pretekárov.

V pretekoch ako prvá štartoval kategória seniorov. Medzi mužmi preukázal svoju výbornú pripravenosť Jozef Ninis, ktorý s prehľadom zvíťazil, zaslúžene získal titul Majster Slovenska a potvrdil pozíciu slovenskej sánkarskej mužskej jednotky. V kategórii juniorov mali Čadčania trojnásobné zastúpenie. V kategórii starších juniorov ušiel titul Mariánovi Zemaníkovi po vyrovnanom súboji s jeho reprezentačným kolegom z Vysokých Tatier a skončil na druhom meste. Tretie miesto obsadil Martin Krkoška. V kategórii mladších juniorov obsadili Jožko Petrulák štvrté miesto. Medzi staršími žiačkami podala výborný bojový výkon Dominika Adámková a obsadila zaslúžene druhé miesto. Na piatom mieste skončila jej oddielová kolegyňa Adriána Prengelová. Parádnou kategóriou sa pre Lokomotívu stala kategória starších žiakov , keď v nej dominovali Čadčania. Titul Majster Slovenska získal s náskokom Ľubomír Kordek a druhú priečku obsadil jeho oddielový kolega Michal Prengel. Na štvrtej priečke skončil Dávid Korduliak. Aj v kategórii mladších žiakov sa Čadčan dostal na medzi troch prvých. Na treťom mieste skončil Dušan Košúth a aj ďalšie miesta obsadili jeho kolegovia. Na štvrtom mieste skončil Michal Lopanič  piaty bol Tono Petrek, šiesty Janko Tomaník a do prvej desiatky sa dostali aj Patrik Šopor na ôsmom mieste a Erik Majchrák bol desiaty.

Výborné výsledky v rámci Majstrovstiev Slovenska priniesli dvojici Ľubo Kordek a Michal Prengel nomináciu na medzinárodný výcvikový tábor usporiadaný medzinárodnou sánkarskou federáciou na umelo chladenej dráhe v nemeckom Altenbergu . Žiaci deviatich štátov dostali možnosť spolu trénovať a na záver si otestovať v rámci pretekov svoju výkonnosť. Dvaja Čadčania dokázali že do Altenbergu nešli nadarmo a čas strávený v ľadovom tobogáne dokážu zúročiť. Ľubo Kordek skončil v záverečnom preteku na vynikajúcom štvrtom mieste a na ôsmom skončil Michal Prengel.

Úspešných mladých sánkarov Lokomotívy a ich trénerov prijal primátor mesta Jozef Vražel, ktorý im poďakoval za úspešnú reprezentáciu Čadce nielen v rámci Slovenska ale aj medzinárodne. Zaujímal sa o dosiahnuté výsledky mladých sánkarov o ich možnostiach trénovania , pretekania a ich najbližšie športové plány. V závere stretnutia prisľúbil ďalšiu podporu rozvoju športu v meste Čadca.

S. H. st.


Fotogaléria k článku :

sankari-u-primatora-2010-11.jpg
sankari-u-primatora-2010-10.jpg
sankari-u-primatora-2010-9.jpg
sankari-u-primatora-2010-8.jpg
sankari-u-primatora-2010-7.jpg
sankari-u-primatora-2010-6.jpg
sankari-u-primatora-2010-5.jpg
sankari-u-primatora-2010-4.jpg
sankari-u-primatora-2010-3.jpg
sankari-u-primatora-2010-2.jpg
sankari-u-primatora-2010-1.jpg
Vytvorené: 21.11.2010