Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Prvé povolebné rokovania zastupiteľstiev musia byť do 30 dní

Prvé povolebné rokovania zastupiteľstiev musia byť do 30 dní

Po sobotňajších (27. 11.) voľbách do orgánoch samosprávy obcí sa mestá a obce sústreďujú na prípravu ustanovujúcich zastupiteľstiev. Podľa právnej expertky Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Daniely Franzenovej "ustanovujúce zasadnutie obecného zastupiteľstva zvolá starosta zvolený v predchádzajúcom volebnom období. Teda nie novozvolený starosta či primátor, ale ten, ktorý samosprávu viedol v končiacom volebnom období".

Zvolanie prvého rokovania nového zastupiteľstva je potrebné zrealizovať do 30 dní od vykonania volieb. "Zákon má na mysli 30 kalendárnych, a nie pracovných dní, čo znamená, že posledný deň na zvolanie novozvolených poslancov na rokovanie obecného zastupiteľstva je 27. december 2010," vysvetlila Franzenová.

Zákon o obecnom zriadení myslí aj na situáciu, keď súčasný starosta nezvolá rokovanie v stanovenej lehote. "V tom prípade sa ustanovujúce zasadnutie obecného zastupiteľstva uskutoční 30. pracovný deň od vykonania volieb, to znamená 11. januára 2011," uviedla právna expertka ZMOS.

Ak starosta nie je prítomný, alebo ak odmietne viesť takto zvolané zasadnutie, rokovanie povedie poslanec poverený obecným zastupiteľstvom. Funkčné obdobie starostu, primátora a poslancov trvá až do zloženia sľubu novozvolených orgánov miestnej územnej samosprávy.


Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 02.12.2010