Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Kysucké múzeum v Čadci s rekordným počtom návštevníkov

Kysucké múzeum v Čadci s rekordným počtom návštevníkov

Čadca (20.1.2011) - Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, má za sebou úspešný rok. I keď by sa mohlo zdať, že z dôvodu celosvetovej krízy, ktorá zasiahla do všetkých oblastí života, kultúru nevynímajúc, bude rok 2010 nepriaznivý, opak je pravdou. Pracovníkom Kysuckého múzea sa podarilo do expozícií prilákať rekordný počet návštevníkov! Až 80 800 ľudí prišlo spoznať expozície prezentujúce našu históriu. Toto číslo predstavuje najvyššie od jeho vzniku, od roku 1971. 

"Rekordná návštevnosť expozícií Kysuckého múzea je skvelým vstupom do obdobia, kedy si pripomenieme štyridsať rokov fungovania tejto inštitúcie. Takýto záujem o regionálnu históriu, zvyky a obyčaje, ale aj o osobnosti a kultúrne pamiatky potvrdzuje význam i úspechy múzea. Som rád, že naše spoločné úsilie s vedením Kysuckého múzea sa prejaví aj v rozširovaní ponuky pre návštevníkov, pretože práve pre tento rok sme boli úspešní v získavaní mimorozpočtových zdrojov, a tak na rozvoj expozícií múzea pôjde takmer milión eur," povedal predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár.

V porovnaní s rokom 2009 stúpol počet návštevníkov až o 2646. Veľkú zásluhu na tom majú práve kultúrne podujatia a výstavná činnosť. V kultúrnych podujatiach s najrozličnejším obsahom, kde dostali možnosť prezentácie folklórne skupiny a súbory nielen zo Slovenska ale aj z Čiech a Poľska, mohli návštevníci spoznať zvyky a tradície pri pracovných úkonoch, pri stravovaní či príprave pokrmov, a mnohých ďalších aktivitách, ktoré boli súčasťou života našich predkov. Množstvo medzinárodných podujatí mohlo vzniknúť vďaka projektovej činnosti múzea, ktorou získalo finančné prostriedky na ich realizáciu s cieľom uchovania nášho kultúrneho dedičstva budúcim generáciám. Podujatia ako Pozdrav od susedov, Po stopách gastronómie, Návrat k remeslám starých otcov a mám, Keď sa zima opýta, Na svätého Jána, Kuchyňa starých materí, Žehnanie ozimín, Deň železnice a v neposlednom rade i medzinárodná súťaž v kosení trávy prilákali do Múzea kysuckej dediny a na Historickú lesnú úvraťovú železnicu v Novej Bystrici - Vychylovke mnoho priaznivcov histórie a folklóru.

Veľkonočné inšpirácie, Stavebnice Merkur, Betlehem - dom chleba, Vedecká hračka, Betlehemy ako ich nepoznáme, Jed v prírode, Amazónia verzus svet - to sú názvy len niektorých výstav, ktoré krášlili výstavné priestory Kysuckého múzea v Čadci, Kaštieľa v Radoli a Spoločnej prírodovednej expozície v Krásne nad Kysucou. Tvorivé dielne, v ktorých si mohli študenti základných a stredných škôl vyskúšať svoju zručnosť v zdobení perníkov, v práci s drôtom či v maľovaní na sklo, sa tiež tešili veľkému úspechu.

Kysucké múzeum sa zúčastnilo viacerých významných festivalov a veľtrhov, spomedzi ktorých môžeme spomenúť najväčší medzinárodný veľtrh cestovného ruchu ITF Slovakiatour, ktorý sa uskutočnil v januári 2010 v Bratislave, ďalším významným festivalom bol Festival slovenských múzeí v Skalici a Mostecké léto v Mostoch u Jablunkova, počas ktorých bola návštevníkom odprezentovaná činnosť múzea. Kysucké múzeum v Čadci je jedným z hlavných organizátorov medzinárodného festivalu Etnofilm Čadca, ktorý je venovaný problematike etnológie, ako aj sociálnej a kultúrnej antropológie. V septembri 2010 sa uskutočnil jeho 16. ročník. Spomedzi 34 filmov z 21 krajín sveta Zlatého Turoňa získal film Stavanie májov v réžií Amira Muratovića zo Slovinska.

Aj publikačná činnosť pracovníkov múzea priniesla svoje plody. Kysucké múzeum sa môže popýšiť hneď viacerými publikáciami. Na výskumnú činnosť odborných pracovníkov nadväzuje už 13. Zborník Kysuckého múzea. Archeológia na Kysuciach je knihou približujúcou archeologické nálezy z regiónu Kysúc. V spolupráci s Maticou slovenskou a Považským múzeom v Žiline vznikla Veľká kniha o slovenskom drotárstve - Drotárstvo. Najnovšími publikáciami sú Slovenská ikonografia a Historická topografia Kysúc.

Zbierkový fond múzea sa taktiež rozrastá. V novembri 2010 Komisia na tvorbu zbierok múzea schválila kúpou a darom získané zbierkové predmety a tak do depozitáru pribudne 211 nových zbierkových predmetov.


Vytvorené: 22.01.2011