Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

V Oščadnici otvorili výstavu Back Home maliarky Silvie Čechovej

V Oščadnici otvorili výstavu Back Home maliarky Silvie Čechovej

Oščadnica 11.02.2011 - V piatok sa v kaštieli v Oščadnici uskutočnila vernisáž absolventky maliarskeho ateliéru I. Csudaia VŠVU v Bratislave s názvom Back Home - Silvia Čechová. Organizátorom podujatia bol Žilinský samosprávny kraj a Kysucká galéria v Oščadnici. Vernisáž čadčianskej rodáčky svojou účasťou podporili predstavitelia Žilinského samosprávneho kraja, umelecká obec a široká verejnosť. Pozvanie mladej nádejnej maliarky odignorovali len predstavitelia mesta Čadca, a to aj napriek tomu, že išlo o podujatie vysokej umeleckej kvality.

Mladá maliarka Silvia Čechová vystavovala v rodnom kraji po prvýkrát. Navyše svojou tvorbou otvárala nové priestory Kysuckej galérie v Oščadnici.

Názov výstavy „BACK HOME“ je vyjadrením vlastných pocitov mladej autorky. „Návrat domov“ znamená pre mňa veľa. Žijem v Čadci, ale ateliér, kde tvorím mám v Bratislave. Akoby som chodila na týždenné práce preč, a potom sa opäť vracala domov načerpať energiu na krásnych Kysuciach, kde mám rodinu, priateľov a spomienky.“ Mladá umelkyňa v sérii obrazov svojskou a premyslenou farebnosťou precízne vrství a spája organické tvary - svet reality a svoj vlastný, vysnený vnútorný svet - svet imaginácie. Okrem prác súvisiacich s koncepciou Back Home možno na výstave vzhliadnuť aj veľkoformátové obrazy z neskorších období a sériu maličkých formátov, ktoré podľa autorky dopovedávajú príbeh k väčším, prepracovanejším dielam. „Vznikajú spontánne a často sú pre mňa akýmsi relaxom medzi sústredením sa na veľkorysejší formát.

Silvia Čechová: Back Home - akryl na plátne

Ďalšiu výstavu pripravuje Silvia Čechová v spolupráci so spolkom výtvarníkov v marci, v Dome Umenia v Bratislave. Okrem maliarskej tvorby sa rodená Kysučanka venuje aj interiérovému dizajnu a maľuje aj „na mieru“ pre daného klienta. „Najprv si obzriem interiér s človekom pre ktorého idem maľovať a porozprávam sa, o tom čo má rád, čo robí. Potom si pripravím návrh a následne namaľujem obraz. Je pre mňa veľmi zaujímavé sledovať celý ten proces. Akoby som sa na chvíľu stala súčasťou daného človeka a jeho života. Nakoniec sú obidve strany spokojné a s toho mám veľkú radosť.

Na margo nových priestorov Kysuckej galérie mladá autorka uviedla: „Myslím si, že náš región by si zaslúžil, nielen jednu galériu, ale aj viac priestorov, kde sa dá prezentovať výtvarné umenie. Už to neriešim, proste prišla zmena a ja pevne dúfam, že k lepšiemu. Kaštieľ v Oščadnici ponuka obrovské možnosti. Tie priestory sú nádherné, nielen interiérové ale aj exteriérové. Dajú sa tam usporiadavať sympózia a rôzne workshopy, akcie, či už výtvarné alebo kultúrne. Je to celé O Nás, o ľuďoch, ako sa k tomu postavíme a či budeme chcieť niečo zmeniť, niekam sa posunúť. Uvidíme akú návštevnosť bude mať moja výstava a či vôbec ľudia majú záujem o výtvarné umenie, nechám sa sama prekvapiť.“

Tvorbu Silvie Čechovej si môžu návštevníci pozrieť v kaštieli v Oščadnicu do 11.marca 2011.
Kurátorka výstavy: Paulína Buchová.
Otváracie hodiny: utorok - piatok - od 10:00 - 17:00 hod. Nedeľa - od 12.30 - 16:00 hod.

-sik-
 


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 17.02.2011