Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Sánkovanie: Richard Gavlas je majster Slovenska, Čadčania vybojovali i ďalšie medaile

Sánkovanie: Richard Gavlas je majster Slovenska, Čadčania vybojovali i ďalšie medaile

Poľské kúpeľné mesto Krynica bolo dejiskom Majstrovstiev Slovenska žiakov v jazde na saniach. Štyristo metrov ľadového toboganu malo preveriť celoročnú prípravu mladých sánkarov, ktorá sa mala realizovať v čo najlepšom umiestnení. Ľadové koryto prírodnej dráhy v Krynici je iného charakteru ako hladké umelo chladené dráhy a pre niektorých slovenských sánkarov to bolo nepríjemným prekvapením. Rozhodujúcim sa stalo, kto sa dokáže čo najrýchlejšie a najlepšie vysporiadať s jazdeckými problémami, ktoré táto dráha štedro ponúka.

Súrodenci Michal a Adriana Prengelovci medailovo

Majstrovstvá Slovenska sú vyvrcholením sezóny sánkarskej mlade, takže tu nechýbali ani sánkari Lokomotívy, ktorí chceli nadviazať na svojich predchádzajúcich kolegov a na tejto dráhe dokázali stáť na stupňoch najvyšších. Podarilo sa im to. Najúspešnejšou sa stala kategória starších žiakov. Prekvapením sa stal výkon Richarda Gavlasa, ktorý výborným a vyrovnaným výkonom dokázal poraziť svojich súperov a stal sa Majstrom Slovenska pre rok 2011. Michal Prengel na svojho oddielového kolegu hlavne výkonom v druhej finálovej jazde nemal a obsadil striebornú priečku. Horúci favorit Ľubo Kordek mal s krynickou dráhou problémy, ale napriek tomu dokázal skončiť na medailovej pozícii a získal tretie miesto.

Príjemným prekvapením bol výkon staršej žiačky Adriany Prengelovej, ktorá po vzore svojho brata v silnej konkurencii starších žiačok skončila na vynikajúcom druhom mieste. Za svojimi možnosťami zaostala Dominika Adámková a na stupne víťazov sa nedostala a skončila síce na peknom, ale predsa nepopulárnom štvrtom mieste. V kategórii mladších žiakov skončil Patrik Šopor na siedmom mieste, čo bol od neho solídny výkon. Podstatne viac sa čakalo od Michala Lopaniča , ktorý hlavne v prvej jazde urobil zbytočné chyby a skončil síce v prvej desiatke ale až na mieste desiatom. Jedenásty skončil Dušan Košúth a dvanásty Erik Majchrák.

O Pohár mesta Krynice

V Krynici sa išiel aj medzinárodný domáci pretek o Pohár mesta Krynice. Aj v tejto silnej konkurencii hlavne domácich pretekárov sa Čadčania dokázali presadiť. V kategórii starších žiakov odišiel Rišo Gavlas s pohárom za tretie miesto. Michal Prengel skončil na šiestom mieste. Pohár si odniesla aj Adriana Prengelová za vynikajúce druhé miesto. Dominika Adámková skončila na siedmom mieste.

Záver a zároveň vrchol sezóny sánkarom Lokomotívy vyšiel. Treba však už začať myslieť na sezónu nasledujúcu . Niektorí pretekári prechádzajú do vyšších vekových kategórii čo znamená vyššie tréningové zaťaženie , v rámci pretekov vyššie štarty a silnejšiu konkurenciu. Tí čo v kategóriách ostávajú, majú za cieľ si svoje najlepšie umiestnenia v budúcej sezóne vylepšiť. Mladým sánkarom, ale aj ich trénerom je treba za dosiahnuté výsledky poďakovať a do nasledujúcej sezóny zaželať ďalšie osobné a hlavne športové úspechy.

S. H.


Kategória: ŠPORT TOP | Vytvorené: 07.03.2011