Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Sánkovanie: Zemaník s Petrulákom na majstrovstvách sveta Juniorov výborné ôsme miesto

Sánkovanie: Zemaník s Petrulákom na majstrovstvách sveta Juniorov výborné ôsme miesto

Dvojsedadlové sane - sánkarská disciplína známa svojou náročnosťou. Sane v rámci kategórie jednosedadlových saní ovláda jazdec sám a zodpovedá len sám za seba. Dvojsedadlové sane, ako už samotný názov hovorí, musia zvládať a ovládať dvaja jazdci, ktorí musia byť perfektne zohraní a musia si vzájomne dôverovať. Jazda na dvojsedadlových saniach sa vykonáva v podstate po ležiačky. Odpor vzduchu je takto najmenší a riadenie saní v tejto polohe spomaľuje jazdu len minimálne. Zadný jazdec "zadák" keďže leží pod predným jazdcom "pilotom" prakticky vidí na dráhu len okrajovo a musí sa spoľahnúť na pilota a sledovať jeho jazdu a spôsob reakcii na situáciu na dráhe, ktoré sa premietajú do riadenia , správne na to reagovať a pomáhať zvládať sane.

Pre pilota je dôležité vedieť, že má za sebou spolujazdca, ktorý sa aktívne a správne podieľa na riadení saní a pomáha mu úspešne absolvovať dráhu. Nácvik štartov, jazdnej polohy, prejazdov a riadenia je náročnou záležitosťou , ktorá vyžaduje trpezlivosť a dlhú dobu už pri jazde na jednosedadlových saniach . Pri dvojsedadlových saniach je to podstatne náročnejšie pretože tieto prvky musia spoločne absolvovať a zvládať dvaja jazdci. Pre trénerov je ťažké vybrať zodpovedajúcu dvojicu, ktorá popri príprave na jednosedadlových saniach zvládne a vydrží aj prípravu na jazdu na dvojsedadlových saniach. Ak sa to podarí, môže však nastať nový problém a to ten, že pretekári stále dospievajú, ich fyzické danosti sa vyvíjajú, mení sa hmotnosť a výška, čo sú všetko parametre majúce na jazdu vo dvojici podstatný vplyv. Stáva sa preto dosť často, že posádky sa musia rozísť, pretože na jazdenie vo dvojici už nie sú vhodní a s jazdením vo dvojici končia alebo dôjde k "prestavbe" posádky. Vo väčšine prípadov dochádza k výmene "zadáka". Konečná špecializácia na jazdenie vo dvojici sa koná v podstate až pri prechode do seniorskej kategórie. Do tej doby väčšina posádok jazdí aj disciplínu jednosedadlových saní.

Zemaník a Petrulák sú slovenskou dvojkárskou jednotkou

Nuž a tejto náročnej sánkarskej disciplíne sa venuje dvojica juniorských sánkarov Lokomotívy Čadca a to Marián Zemaník - pilot a Jozef Petrulák - zadák. Marián je ten, ktorý navrchu myslí a Jožo na spodku robí aktívnu záťaž. Chlapcom sa darí - sú členmi juniorskej reprezentácie a v súčasnosti sú slovenskou dvojkárskou jednotkou. V rámci pretekov okrem disciplíny dvojsedadlových saní jazdia aj disciplínu jednosedadlových saní.

Juniorská medzinárodná sánkarska sezóna mala tento rok dva vrcholné preteky, ktoré sa jazdili v Európe a to Majstrovstvá Európy juniorov na dráhe v rakúskom Igls a Majstrovstvá sveta juniorov v nemeckom Oberhofe. Na oba tieto preteky sa kvalifikovali traja Čadčiansky sánkári, kde okrem spomínanej dvojky sa to podarilo aj ďalšiemu slovenskému juniorskému reprezentantovi Martinovi Krkoškovi a to v kategórii jednosedadlových saní.

V Igls družstvo Slovenska na 4. mieste, dvojkári 9-ty

Dráha v Igls preverila schopnosti špičkových juniorov Európy a ich načasovanie formy na tento pretek. Čadčianski sánkari, ktorí hájili farby Slovenska na Majstrovstvách Európy nesklamali a v silnej konkurencii obstáli. V kategórii jednosedadlových saní skončil Marián Zemaník v prvej dvadsiatke na 19. mieste ako najlepší zo slovenskej reprezentácie. Martin Krkoška obsadil 24 miesto. Posádka dvojsedadlových saní Zemaník - Petrulák nezaostala za očakávaním a predviedla výborný výkon, ktorý ich dostal do európskej desiatky, keď skončili na 9. mieste. Družstvo Slovenska, ktorého členom bol aj Marián Zemaník skončilo tesne pred stupňom víťazov na 4. mieste, čo je zatiaľ najlepšie umiestnenie slovenského družstva na Majstrovstvách Európy.

Zemník a Petrulák na Majstrovstvách sveta na vynikajúcom 8. mieste

Majstrovstvá sveta juniorov sa konali na náročnej dráhe v nemeckom Oberhofe . Je treba si uvedomiť že sa rozšírilo štartovné pole , pribudli jazdecky silní pretekári zo zámoria hlavne USA a Kanady čím sa podstatne sťažila možnosť solídneho umiestnenia. Čas medzi oboma vrcholnými pretekmi využili však chlapci na doladenie formy, ktorá počas Majstrovstiev sveta išla hore. Prejavilo sa to i na výsledkoch. Marián Zemaník v podstatne ťažšej konkurencii zopakoval svoje umiestnenie z Majstrovstiev Európy a skončil znovu na 19. mieste a potvrdil svoje miesto v svetovej dvadsiatke. Martin Krkoška po solídnom výkone obsadil 25 miesto. Vzostup formy čadčianskej dvojky potvrdil aj ich výkon v preteku . V tejto obťažnej sánkarskej disciplíne bola na štarte tridsiatka posádok dvojsedadlových saní a v tejto konkurencii po dvoch vyrovnaných a výborne zajazdených jazdách skončila dvojka Zemaník - Petrulák na vynikajúcom 8 mieste. Bol to zaslúžený úspech a bodka za úspešnou medzinárodnou sezónou .

S. H.


Kategória: ŠPORT TOP | Vytvorené: 21.03.2011