Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Počas Týždňa slovenských knižníc pripravuje Kysucká knižnica Deň otvorených dverí i Noc s Andersenom

Počas Týždňa slovenských knižníc pripravuje Kysucká knižnica Deň otvorených dverí i Noc s Andersenom

Čadca 24.03.2011 - Slovenská asociácia knižníc vyhlásila 12. ročník celoslovenského podujatia Týždeň slovenských knižníc. Knižnice Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) otvárajú dvere malým i veľkým čitateľom. Pri príležitosti Týždňa slovenských knižníc ponúkajú širokú paletu literárnych aktivít a podujatí; autorské besedy, prednášky, výstavy, súťaže, zážitkové čítania. K tradičným zvýhodneniam patrí bezplatný zápis i upomienková amnestia.

Od 28. marca do 3. apríla 2011 pripravila Turčianska knižnica v Martine putovanie s malým princom, stretnutie s najaktívnejšími čitateľmi knižnice aj informácie o tom, kto bol najvzornejším detským čitateľom za rok 2010. Možnosť stať sa rytierom ponúka Oravská knižnica Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne, ktorá nových členov pasuje za rytierov pekného slova. V priestoroch čitárne majú návštevníci prístup k výstave realizovanej pri príležitosti 60. výročia otvorenia knižnice. Kysucká knižnica v Čadci ponúka besedy s kysuckými spisovateľmi a prednášku “Matej Hrebenda a knižná kultúra na Slovensku“. Liptovská knižnica Garšpara Fejérpataky-Belopotockého v Liptovskom Mikuláši pripravila milovníkom literatúry „Knižničný antikvárny jarmok“ a výtvarnú súťaž s výstavou zhotovených prác zameranú na tvorbu regionálnych autorov. Možnosť stať sa spisovateľom prináša študentom Krajská knižnica v Žiline počas literárnych tvorivých dielní. Otvára výstavu „Renesančný človek“ o živote výtvarníka, ilustrátora, grafika, scénografa a historika umenia Jozefa G. Cincíka.

Na Deň otvorených dverí pozýva Kysucká knižnica 1. apríla, Oravská knižnica 30. marca a Krajská knižnica v Žiline 31. marca. Záujemcom budú prezentované všetky knižnično-informačné činnosti jednotlivých úsekov a oddelení.

Populárne podujatie „Noc s Andersenom“ čaká na deti 1. - 2. apríla. Minulý rok v knižniciach nocovalo, čítalo, tvorilo a zabávalo sa až 175 detských účastníkov, čo je o 31 detí viac ako v roku 2009. „Stúpajúca tendencia malých nocľažníkov svedčí nielen o kvalite a obľúbenosti celoslovenského podujatia, ale aj o tom, že myšlienka Týždňa slovenských knižníc sa čoraz viac usídľuje v povedomí obyvateľov každého regiónu Žilinského kraja,“ povedal riaditeľ odboru kultúry a komunikácie s verejnosťou ŽSK Peter Kubica. Informácie k podujatiam sú zverejnené na internetových stránkach knižníc v pôsobnosti ŽSK: www.krajskakniznicazilina.sk, www.kniznica-cadca.sk, www.oravskakniznica.sk, www.tkmartin.sk, www.kniznicagfb.sk.

Minuloročný rekord v Kysuckej knižnici

V Kysuckej knižnici sa minulý rok počas celého týždňa zaregistrovalo rekordných 1 816 používateľov, z toho 473 detí. V Krajskej knižnici využilo zo 664 zaregistrovaných bezplatné zápisné až 486 detí. Turčianska knižnica prihlásila alebo obnovila členské 723 používateľom. V Oravskej knižnici sa registrovalo 196 čitateľov, z toho bezplatne 143 detských. Aj Liptovská knižnica úspešne ponúkla registráciu 129 záujemcom. Celkový počet návštevníkov minuloročného podujatia Týždeň slovenských knižníc v žilinskom kraji bol 4 870 z toho 3 528 zaregistrovaných používateľov, informovala hovorkyňa ŽSK Radka Kulaviaková.


Vytvorené: 27.03.2011