Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Oslava Dňa detí po prvýkrát aj v kaštieli v Radoli

Oslava Dňa detí po prvýkrát aj v kaštieli v Radoli

Čadca (19.5.2011) - Sviatok najmenších, Medzinárodný deň detí má vo svete už 86 ročnú históriu. Po tom, čo sa na Svetovej konferencii pre blaho detí v Ženeve, vo Švajčiarsku v roku 1952 až 54 krajín sveta rozhodlo schváliť deklaráciu, ktorá sa zaoberala chudobou, detskou prácou, vzdelaním a inými otázkami týkajúcimi sa detí na celom svete, vznikla práve myšlienka Medzinárodného dňa detí. Na Slovensku sa tento sviatok oslavuje vždy 1. júna už od roku 1952. Deti sú našou budúcnosťou, na nich stojí vízia ďalšieho, možno krajšieho života. Je veľmi potrebné im venovať dostatočnú pozornosť a uspokojovať ich potreby.

Keďže detský vek je pre mnohých dospelých tým najkrajším obdobím, spomínajúc na chvíle svojho bezstarostného detstva, snažia sa nielen svojim deťom práve 1. júna spríjemniť a osláviť tento sviatok. A tak sa aj Kysucké múzeum v Čadci rozhodlo po prvýkrát osláviť Medzinárodný deň detí v kaštieli v Radoli. Počas 1. júna bude celý kaštieľ patriť len našim najmenším. V spolupráci so študentmi Strednej odbornej školy strojníckej v Kysuckom Novom Meste predstavia umelecké kováčstvo a spracovanie kovu. Tí odvážnejší a zručnejší si budú môcť jeho formovanie vyskúšať vlastnoručne. Okrem kováčov nádvorie kaštieľa ožije aj „školou“ zdobenia perníkov v podaní ľudového remeselníka. Tváričky detí bude zdobiť nielen úsmev a radosť ale aj rôzne maľované motívy, ktoré im bude na tvár nanášať umelkyňa. Tento bohatý program bude prebiehať na nádvorí kaštieľa od 9.00 do 13.00 hodiny.

replika mamutieho mláďaťa - Radoľka

Interiér kaštieľa ponúkne nielen práve prebiehajúce výstavy - Remeslá a tradície rukami žiakov a Zázračný svet hračiek, ktorá pozostáva z neuveriteľného počtu hračiek z kindervajec, až 6540 kusov, ale aj dve stále expozície. Jedna z nich, Najstaršie dejiny Kysúc od mladšieho paleolitu po stredovek, návštevníkom predstavuje život človeka v období najstaršieho osídlenia Kysúc, nástroje vyrobené z kameňa, ktoré sa používali na lov zvierat, popolnice na pochovávanie mŕtvych, keramika zo záverečnej etapy existencie sídliska a hradiska, stredoveká keramika, pomôcky pre základné životné potreby. Prekvapením pre všetkých návštevníkov je replika mamutieho mláďaťa - Radoľka. Druhou stálou expozíciou je Meštianske bývanie na Kysuciach s ukážkou interiérového zariadenia mestských sídiel - Kysuckého Nového Mesta a Čadce.

Aj pre dobrodružné povahy máme prekvapenie. Od 9.00 do 15.00 hodiny sa uskutoční premietanie veľkolepého dokumentárneho filmu Mongolsko - V tieni Džingischána, ktorého režisérom, scenáristom a aj kameramanom je dobrodruh a cestovateľ Pavol Barabáš. Pre menších nadšencov filmovej tvorby máme pripravené rozprávky ako Doba ľadová III. a Včielka Mája.

„V prípade veľmi nepriaznivého počasia sa prezentácia kováčstva konať nebude, ale potešujúcou správou je, že v tento deň, 1. júna, bude pre všetky deti vstupné do kaštieľa len 0,50 Eur na všetky výstavy a expozície.“ dodala na záver Veronika Šarlinová, vedúca Správy Kaštieľa Radoľa.

Na deň plný smiechu, zábavy a dobrodružstva Vás pozýva Žilinský samosprávny kraj a Kysucké múzeum v Čadci, informovala Lenka Jancová z Kysuckého múzea v Čadci.


Vytvorené: 20.05.2011