Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

NAKA zasahovala v súvislosti so žiadosťou o dotáciu na rekonštrukciu Kysuckej nemocnice

NAKA zasahovala v súvislosti so žiadosťou o dotáciu na rekonštrukciu Kysuckej nemocnice

Čadca/Bratislava 30.10.2023 - Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zasahovali na ministerstve zdravotníctva. Polícia podrobnosti nekomentuje. Na zásah upozornila televízia Markíza, podľa ktorej súvisí s výzvou na obnovu nemocníc z plánu obnovy.

"Môžeme potvrdiť vykonávanie zaisťovacích úkonov v trestnom konaní na viacerých miestach," reagovala na otázky TASR hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Rezort zdravotníctva deklaroval, že bude pri vyšetrovaní plne súčinné. Prípad bližšie komentovať nechcel. "Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa k prípadu aktuálne nebudeme bližšie vyjadrovať," uviedla pre TASR hovorkyňa ministerstva Petra Lániková.

Policajti zasahovali aj na Žilinskom samosprávnom kraji. "Výzva z plánu obnovy a odolnosti na rekonštrukciu a modernizáciu je od začiatku sprevádzaná pochybnosťami o transparentnosti celého procesu, a preto vítame kroky vedúce k prešetreniu a orgánom činným v trestnom konaní poskytneme plnú súčinnosť," povedala pre TASR hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eva Lacová.

Európska prokuratúra, ktorá vedie trestné stíhanie v súvislosti s finančnými prostriedkami z plánu obnovy, nepotvrdila ani nevyvrátila, či zásah súvisí s dozorovanou vecou. "V prípade ak áno, po ukončení úkonov trestného konania je možné očakávať vydanie tlačovej správy, a to priamo tlačovým oddelením EPPO v Luxemburgu," povedal pre TASR európsky delegovaný prokurátor Martin Pacalaj.

Žilinský samosprávny kraj považuje konanie Ministerstva zdravotníctva SR za manipulatívne 

Kysucká nemocnica s poliklinikou v Čadci podala žiadosť o dotáciu na rekonštrukciu detského oddelenia z výzvy na výstavbu a rekonštrukciu nemocníc z plánu obnovy včas, nie neskoro, ako uviedli viaceré médiá. O deň neskôr odovzdala Zdravotníckej implementačnej agentúre iba Štúdiu uskutočniteľnosti. K oneskoreniu doručenia Štúdie uskutočniteľnosti došlo iba kvôli požiadavke z Ministerstva zdravotníctva, ktorá prišla pár dní pred odovzdaním štúdie, aby sme projekt prepracovali z pôvodných 17 miliónov eur na 8,4 milióna eur. Na posúdenie štúdie mala ZIA stále dostatok času, ale napriek tomu jej posudzovanie zamietla. Na základe odvolania voči rozhodnutiu, ZIA Štúdiu posúdila a nemocnica dostala dňa 2.3.2023 z Ministerstva zdravotníctva SR oznámenie, že projekt spĺňa podmienky poskytnutia prostriedkov z Plánu obnovy s tým, že o ďalších krokoch budú informovať písomnou formou. Odvtedy sa ministerstvo odmlčalo a dodnes neprišlo nemocnici v tejto veci žiadne ďalšie vyjadrenie. 

Cieľom bolo zmariť Kysuckej nemocnici a ŽSK možnosť čerpať prostriedky z Plánu obnovy

Žilinský samosprávny kraj považuje konanie Ministerstva zdravotníctva SR za manipulatívne, pretože, ako sa ukázalo, iné kraje mohli odovzdať projekty s rozpočtom vyšším, ako bola alokácia finančných prostriedkov určených z výzvy pre daný kraj. Vo svetle týchto skutočností máme za to, že jediným cieľom bolo zmariť Kysuckej nemocnici a Žilinskému samosprávnemu kraju možnosť čerpať prostriedky z Plánu obnovy a poškodiť tak všetkým obyvateľom Žilinského kraja, uvádza v stanovisku ŽSK.

Veríme, že prešetrovanie celého procesu odhalí pravdu a prinesie pre Kysuckú nemocnicu spravodlivosť, uviedla hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.
 


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 31.10.2023