Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Spoločná prírodovedná expozícia Krásno nad Kysucou

Spoločná prírodovedná expozícia Krásno nad Kysucou

Spoločná prírodovedná expozícia Krásno nad Kysucou
023 02 Krásno nad Kysucou
Tel.: +421 41 432 13 86,  +421 41 432 71 09    Fax: +421 41 433 52 90
E-mail: kysuckemuzeum@vuczilina.sk   web: www.kysuckemuzeum.sk
Otváracie hodiny
Po-Pi: 8.00 - 16.00 (posledný vstup na prehliadku - 15.30)
Nepárny víkend: So-Ne: 10.00 - 15.00 (posledný vstup na prehliadku - 14.30)

Možnosti vstupu, vstupné
Základné vstupné: 1 €
Deti, dôchodcovia: 0,50 €
Prístup pre vozičkárov: NIE

Prvá komplexná prírodovedná expozícia prezentujúca exponáty fauny a flóry severozápadného Slovenska.
Jedná sa o unikátny projekt, keďže sa na jeho realizácii okrem Kysuckého múzea v Čadci podieľali aj partnerské inštitúcie v zriaďovateľskej pôsobnosti Kysucké múzeum - Spoločná prírodovedná expozícia, Krásna nad Kysucou, Žilinského samosprávneho kraja - Považské múzeum v Žiline, Oravské múzeum v Dolnom Kubíne a Liptovské múzeum v Ružomberku,“ povedal riaditeľ Kysuckého múzea v Čadci Miloš Jesenský. Spolupráca múzeí pri tvorení novej expozície spočívala predovšetkým zapožičaním čo najširšieho záberu živočíšnych a rastlinných exponátov charakteristických pre Kysuce a širšie okolie, ktorých väčšina sa nachádza v zbierkových fondoch partnerských múzeí.

Expozície:

Nová prírodovedná expozícia v Krásne nad Kysucou prvý raz predstavila nielen návštevníkom Kysúc svoje zaujímavé exponáty, štvormetrového mamuta a špecializované učebne vo štvrtok 1. októbra 2009. Realizátorom projektu je Žilinský samosprávny kraj a múzeá v jeho pôsobnosti. Nová špecializovaná učebňa v priestoroch Spoločnej prírodovednej expozícií v Krásne nad Kysucou.

Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, sprístupnilo v októbri minulého roku pre širokú verejnosť novú Spoločnú prírodovednú expozíciu v Krásne nad Kysucou.
Novovytvorená expozícia prezentuje faunu a flóru severozápadného Slovenska. Hlavnou atrakciou je replika mamutej samice v životnej veľkosti, vzhľadom k nájdeným fosílnym pozostatkom v blízkom okolí.
V súčasnosti prebieha príprava a realizácia projektu „Škola v múzeu“, ktorým Kysucké múzeum v Čadci získalo finančné prostriedky na vybudovanie špecializovanej prírodovednej učebne slúžiacej na výučbu prírodných a environmentálnych predmetov. Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátnym rozpočtom v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko - Slovenská republika 2007-2013.
Múzeum chce prostredníctvom projektu ponúknuť školám moderný prístup k edukačným procesom v prírodovednej oblasti - netradičným spôsobom sa lepšie priblížiť k vyučovanej problematike a prispieť k vytvoreniu čo najlepších podmienok pre školy v poskytovaní vzdelania.


Vytvorené: 07.07.2011