Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Bartolomejské hodové slávnosti aj tento rok v znamení kysuckých tradícií a remesiel

Bartolomejské hodové slávnosti aj tento rok v znamení kysuckých tradícií a remesiel

Čadca 19.07.2011 - Počas posledného augustového víkendu (27. - 28. 8. 2011) čaká Čadčanov pestrá mozaika zábavy. Vystúpenie domácich súborov Kelčovan, Kysučan, KUK, remeselné trhy, promenádne koncerty dychových hudieb, hodový lunapark, rockový večer, bartolomejský jarmok, hodová turistika a výstava mesta Toruň. Novinkou je založenie tradície Srdce pre Čadcu.

Už po siedmy rok bude súčasťou Bartolomejských slávností aj festival Drôtománia, v rámci ktorého sa uskutoční prezentácia tradičnej ľudovej kultúry sprevádzaná vystúpeniami hudobných a tanečných umeleckých súborov.

Hlavný program začne v sobotu 27. augusta o 11.30 hod. slávnostným sprievodom, prehliadkou kysuckých krojov a vystúpením Ťažkej muziky- Terchová, Brillant orchestrom Milana Olšiaka a koncertom Hany a Petra Ulrychovcov na Matičnom námestí. „Hlavný program je zameraný na prezentáciu amatérskych i profesionálnych kvalitných umeleckých telies“, doplnila vedúca oddelenia.
Neoddeliteľnou súčasťou slávností bude aj Slávnostná sv. omša, ktorá sa uskutoční v nedeľu 28.augusta o 9.00 hod. sa na Matičnom námestí. Po jej skončení bude nasledovať vystúpenie domácich umeleckých súborov a prezentácia súborov z partnerských miest Toruň, Zywiec a Valašské Meziříčí. Dvojdňovú slávnosť ukončí ľudová veselica v podaní Zlatej dychovky.

Sprievodnými akciami Bartolomejských hodových dní bude :

  • vystúpenie rockových kapiel (AS WE ARE, KOMA, 100DOLA, TRI GROŠE, MONEYFEST, VEĽAHODIN, HALUZOTVORISTIKA, Helenine oči),
  • tradičný turistický pochod,
  • hokejbalový turnaj O pohár primátora mesta Čadca
  • a udelenie ocenení Cena mesta Čadca MUDr. Františkovi Kostkovi - lekárovi a chirurgovi, manželom Mgr. Márii a Mgr. Vojtechovi Marcibálovcom - pedagógom a športovcom, Jurajovi Šeríkovi - umeleckému drotárovi, atlétovi a Magdaléne Hackovej - kultúrnej pracovníčke.

Srdce pre Čadcu

Novým podujatím je Srdce pre Čadcu - vytvorenie drôtenej plastiky pod vedením majstra drotára - Juraja Šeríka. „Každý rok sa táto aktivita uskutoční pod vedením jedného vybraného umelca- drotára, každý rok bude vytvorený jeden objekt“, doplnila Šulganová. Do tvorby drôteného srdca sa budú môcť podľa Šulganovej zapojiť priamo aj účastníci slávností. Po dotvorení diela bude plastika nainštalovaná na vybrané miesto v meste.

Najväčšia kultúrna akcia zaťaží rozpočet mesta sumou cca 15 000 €, čo je približne dvakrát viac ako v minulom roku.

-sik-, foto: -sH-


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 19.07.2011