Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Dvojmetrové sochy sv. Cyrila a Metoda pribudli na pútnickom mieste Hora Živčáková

Dvojmetrové sochy sv. Cyrila a Metoda pribudli na pútnickom mieste Hora Živčáková

11.09.2013 (TASR) Turzovka - Slovensko si v tomto roku pripomína 1150. výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie. TASR pri tejto príležitosti uvádza prehľad domácich a zahraničných pamätníkov venovaných osnovateľom nášho písomníctva.

Súsošie sv. Cyrila a Metoda na pútnickom mieste Hora Živčáková

Ďalšie sochárske dielo na pamiatku sv. Cyrila a Metoda pribudlo v tomto roku na pútnickom mieste Hora Živčáková, neďaleko Turzovky. Súsošie sv. Cyrila a Metoda stojí pred rozostavaným kostolom a má netradičnú polohu. Bratia stoja po stranách prístupovej cesty neďaleko vchodu do kostola tvárami oproti sebe. Sv. Cyril je stvárnený v bohato nariasenom mníšskom habite, na prsiach drží roztvorenú knihu a ukazuje prstom na hlaholský text na oboch stránkach knihy. Sv. Metod je zobrazený v biskupskom habite v dynamickej polohe pútnika, ktorý s krížom opretým o plece šíri evanjelium.

Sú to monumentálne, vyše dvojmetrové sochy s mohutnými podstavcami, týčiace sa nad cestou a zďaleka viditeľné. Sú vytvorené z umelého pieskovca a ich autorom je akademický sochár Martin Mikuláš s manželkou Barborou, uviedla agentúra TASR. Foto: zivcakova.sk


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 11.09.2013