Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Video: Jozef Petrulák z Čadce reprezentoval na I. Zimných olympijských hrách mládeže v Insbrucku

Video: Jozef Petrulák z Čadce reprezentoval na I. Zimných olympijských hrách mládeže v Insbrucku

Čadca 24.01.2012 - Historicky prvé ZOH mládeže mali svojho účastníka aj z Čadce a bol to Jozef Petrulák - juniorský reprezentant Slovenska v jazde na saniach, člen sánkarského oddielu TJ Lokomotíva Čadca. V rámci Slovenska sa na I. ZOH mládeže prebojovalo 4 športy z toho tri individuálne (biatlon, lyžovanie, sánkovanie) a jeden kolektívny (ženský hokej). Z individuálnych športov práve sánkari mali najpočetnejšie zastúpenie - traja chlapci a dve dievčatá.

70 štátov poslalo do boja najlepších

I. ZOH mládeže sa konali v rakúskom Insbrucku turistickom a športovom centre tirolských Álp. Pre Insbruck je to už tretia zimná olympiáda. Otvárací ceremoniál sa konal v areáli veľkého skokanského mostíka za účasti pätnásť tisíc prevažne mladých ľudí. Sedemdesiatka štátov vyslala svojich mladých reprezentantov, ktorí prešli sitom kvalifikácie, aby medzi sebou súťažili. Pätnásť zimných športov rozdalo olympijské medaily tým najlepším mladým športovcom.

Otvárací ceremoniál

Je predpoklad, že niektorí z týchto mladých sa prebojujú už na ZOH v ruskej Soči v roku 2014 a pre mnohých je táto olympiáda mládeže vzhľadom na ich vek odrazovým mostíkom pre olympiádu v roku 2018.

Zahajovací ceremoniál

Zahajovací ceremoniál bol pôsobivý a obsahovo bol zameraný na mladých ľudí . Svojou nápaditosťou zapôsobil na divákov v hľadisku ale i na športovcov na ploche doskočiska . Tieto hry si v ničom nezadali s klasickými ZOH od otváracieho ceremoniálu , slávnostného ukončenia , cez olympijskú dedinu , bezpečnostné opatrenia chrániace športovcov , sprievodné akcie až po samotné súťaženie , ktoré síce bolo niekedy poznačené vekom športovcov a tým i menším športovým majstrovstvom , ale bojový olympijsky duch a snaha o čo najlepšie umiestnenie nechýbal nikomu . Každý sa snažil reprezentovať svoju vlasť čo najlepšie.

Sánkarske disciplíny sa jazdili na umelo chladenej dráhe v Igls zimnom stredisku ležiaceho neďaleko Insbrucku. Na 820 metroch rýchlej výborne upravenej dráhy sa súťažilo v troch disciplínach - jednosedadlové sane, dvojsedadlové sane a štafeta. Práve posledná disciplína mala na takejto vrcholnej súťaži premiéru. Na rozdiel od prvých dvoch disciplín, ktoré sú individuálne a jazdia sa na dve finálové jazdy, štafeta sa ide na jednu jazdu a je to disciplína pre družstvo - chlapec, dievča a posádka dvojsedadlových saní. Štart je klasický z pevných madiel, ale pri cieľovej fotobunke je terč, ktorý musí jazdec trafiť rukou čo dá impulz na otvorenie zábrany pred madlami na štarte, čo je signálom pre štart ďalšieho pretekára a opakuje sa to ešte raz pri štarte dvojok. Čas stále beží a zastaví sa až pri prejazde dvojok. Vyzerá to jednoducho, ale trafiť terč pri vysokej rýchlosti je niekedy problém a taktiež záleží na rýchlom reakčnom čase na štarte po otvorení zábrany. Toto všetko robí túto disciplínu divácky zaujímavou.

Tréningy prebiehali pri teplotách nad nulou za občasného sneženia, ale na preteky sa počasie umúdrilo a udreli mrazy a podmienky sa zmenili, dráha sa zrýchlila, čím sa zvýšila možnosť robenia jazdeckých chýb hlavne neskoršími reakciami, čo máva za následok vybočenie z ideálnej stopy a teda spomalenie. Nuž a za týchto podmienok sa sedemdesiatka pretekárov z dvadsať jedna štátov postupne v rámci dvoch dní podľa jednotlivých disciplín postavila na štart.

Jozef Petrulák osemnásty

Ako prvý zo Slovenských reprezentantov sa dostal na štart Jozef Petrulák. Zajazdil dve vyrovnané jazdy, ale drobným chybám sa nevyhol. Napriek tomu skončil v prvej dvadsiatke a obsadil osemnáste miesto. Nasledovali jeho reprezentačné kolegyne, ktoré sa tiež dostali do prvej dvadsiatky dievčat - Tatiana Žifčáková (Vysoké Tatry) skončila sedemnásta a Nikola Drajnová (Helcmenovce) bola devätnásta.

4-té miesto ušlo dvojkám o tisíciny sekundy

Posádka dvojsedadlových saní Jozef Čikovský a Patrik Tomaško (Vysoké Tatry) odviedla skvelý výkon a skončila na vynikajúcom piatom mieste, keď štvrté miesto im „ušlo„ o dve tisíciny sekundy.

Ako posledná disciplína bola na programe štafeta. Slovenské družstvo v zložení Nikola Drajnová, Jozef Petrulák štartovali v disciplíne jednosedalových saní a Jozef Čikovský a Patrik Tomaško v dvojsedadlových saniach . Po dobrom výkone skončilo slovenské družstvo v prvej desiatke na deviatom mieste.

I. ZOH mládeže skončili , ale sánkarská sezóna pokračuje želáme teda všetkým mladým športovcom úspešný záver sezóny .

S.H. st.

Sánkar Jozef Petrulák ide na Zimné olympijské hry mládeže v Insbrucku

Mladí sánkari bojovali za morom o nomináciu na Zimné olympijské hry mládeže


Prílohy

insbruck-olympiada-2012-1.jpg (89.88kB)
Kategória: ŠPORT TOP | Vytvorené: 24.01.2012