Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Čadca sa zapojila do medzinárodného týždňa venovaného mozgu

Čadca sa zapojila do medzinárodného týždňa venovaného mozgu

Čadca 13.02.2012 - Týždeň uvedomenia si mozgu je medzinárodná akcia, ktorej cieľom je upriamiť pozornosť verejnosti na ľudský mozog a jeho činnosť a hovoriť o mozgových ochoreniach a spôsoboch ich prevencie. Tento rok pripadol Týždeň uvedomenia si mozgu na 12. až 18. marec 2012.

Akadémia vzdelávania - pobočka Čadca participovala na podujatí realizáciou prednášky s názvom Tréning pamäte a predchádzanie mentálneho starnutia pre seniorov a širokú verejnosť, ktorá sa uskutočnila 12. marca v priestoroch Kysuckej knižnice v Čadci.

Riaditeľka Akadémie vzdelávania v Čadci Mgr. Jana Krkošková.: „Nakoľko sa osvetová činnosť v rámci týždňa uvedomovania si mozgu realizuje na celom svete chceli sme, aby aj naši seniori v Čadci dostali možnosť dozvedieť sa niečo viac o tom, ako si môžu uchovať svoj mozog aktívny a ako môžu aj svojim vlastným pričinením zlepšiť svoju pamäť a predchádzať často závažným neurodegeneratívnym ochoreniam ako je napr. Alzheimerova alebo Parkinsonova choroba.. Sme radi, že sa nám to vďaka lektorke Mgr. Ľudmile Maitnerovej, ktorá je akreditovanou trénerkou pamäti podarilo. Taktiež by som rada poďakovala vedeniu Kysuckej knižnice a Jednote dôchodcov za pomoc pri organizovaní tejto nepochybne zaujímavej aktivity. Akadémia vzdelávania - pobočka Čadca je partnerom medzinárodného projektu Grundtvig s názvom VITALISE, ktorý je zameraný práve na aktivizáciu seniorov - preto budeme určite v podobných aktivitách pokračovať. Je dôležité, venovať sa všetkým občanom v našom meste - seniorov nevynímajúc.“

Tréning pamäti udržiava náš mozog stále aktívny

Zhoršením pamäti trpí po päťdesiatke takmer polovica ľudí, po sedemdesiatke už tri štvrtiny. Problémy s pamäťou ale majú občas aj mladšie osoby vrátane žiakov a študentov. Primeraná a pravidelná mentálna námaha spôsobuje, že mozgové bunky "kvitnú", pretože každá aktivita podnecuje tvorbu nových výbežkov a spojení medzi bunkami. Ak sa jej človek vyhýba a len pasívne prežíva každodenný život, bunky zoslabnú a nakoniec zahynú. Podľa odborníkov jediným účinným preventívnym prostriedkom proti predčasnému starnutiu mozgu je tréning poznávacích funkcií, teda pamäti.
Tréning pamäti má dôležitý význam preto, že udržiava mozog aktívny a zdravý. Okrem dobrej pamäti pomáha uvoľňovať určité chemické látky, ktoré sú dôležité pri fungovaní imunitného systému, čím sa chráni mozog pred ochorením a poškodením. Precvičovanie mozgu je potrebné robiť v každej životnej etape, no najmä vtedy, keď začne človek starnúť. Môže to byť lúštenie krížoviek, rôzne hry, vzdelávanie sa v problematike, ktorá nás zaujíma, čítanie kníh či komunikovanie - rozhovory s inými ľuďmi. Ďalšou možnosťou je skupinový tréning pamäti. Okrem zábavy je aj užitočnou prevenciou proti prirodzenému zhoršovaniu pamäti, ktoré prichádza vekom, a proti demencii - Alzheimerovej chorobe.

-nca-


Vytvorené: 13.03.2012