Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Ako sa zachovať, keď nájdete uhynutú zver?

Ako sa zachovať, keď nájdete uhynutú zver?

Počas tuhej zimy dôjde neraz aj k úhynu voľne žijúcich zvierat. Pri bežnej prechádzke v lese alebo na lúke môžete objaviť mŕtve zviera, ktoré zomrelo z rôznych príčin. Ako sa v podobnej situácii zachovať sme sa opýtali pracovníkov Obvodného lesného úradu v Čadci.

V polovici mesiaca marec sme v poľovnom revíry Husárik v Čadci pri prechádzke objavili uhynutú srnčiu zver. Obvodný lesný úrad v Čadci túto skutočnosť na náš podnet oznámil Poľovníckej spoločnosti Husárik. Zver bola podľa ich oznámenia okamžite zlikvidovaná.

Ako postupovať, ak nájdem uhynutú zver?

Nájdenej zveri sa nedotýkajte, ani z nej neodstraňujte trofejné časti ako parožie a podobne, sú totiž majetkom poľovného združenia. Zapamätajte si miesto, kde sa zver nachádza, odfoťte si ho prípadne do mobilu, a následne nahláste buď príslušnému poľovnému združeniu, ktoré sa o zver v tejto oblasti stará, alebo na príslušný obvodný lesný úrad, ktorý podnet posunie správcovi revíru.

Poľovné združenie nájdenú uhynutú zver, ktorá sa dá zužitkovať, použije napr. ako potravu pre psov. Zver, ktorá nie je vhodná na takéto použitie sa zužitkuje spôsobom, ktorý je vhodný z hľadiska špecifických poľovníckych postupov, ako napr.: spálením, zakopaním, alebo na kŕmenie iných mäsožravých zvierat (medveď, vlk, líška), alebo sa zver odvezie do kafilérie. Podľa § 63, odsek 6, zákona č. 274/2009 Z.z. o poľovníctve v z.n.p., užívateľ poľovného revíru je povinný zabezpečiť pri šírení nebezpečnej nákazy likvidáciu uhynutej zveri podľa osobitných predpisov (odkaz na Nariadenie ES č. 1774/2002, zákona 223/2001 Z.z. o odpadoch, § 29, zákona č. 39/2007 Z.z. o veterinárnej starostlivosti).

Úhyn zveri v okolí Čadce

Podľa Hlásení o odstrele a úhyne od užívateľov poľovných revírov za mesiac január a február 2012 bolo v 5-ich revíroch, kde zasahuje k.ú. Čadca, nasledovný úhyn voľne žijúcich živočíchov (poľovnej zveri):

  • cca 28 ks srnčej zveri (príčina - psy, vlak, automobil)
  • cca 3 ks diviačej zveri - (vlk)
  • cca 1 ks jelenej zveri - (vlk)
  • cca 4ks muflónia
  • 4 ks danielia zver - (psy)

Pri kontrole prikrmovania zveri vo februári 2012 sme v jednej lokalite (Stará Bystrica) našli zvyšky srnčej zveri strhnutej pravdepodobne od túlavých psov. Informácie nám poskytla Andrea Ďurčanová z Obvodného lesného úradu v Čadci.


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 02.04.2012