Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Zadlžené nemocnice v Žilinskom kraji budú potrebovať na výplaty 579 000 EUR

Zadlžené nemocnice v Žilinskom kraji budú potrebovať na výplaty 579 000 EUR

Čadca 4.04.2012 - Žilinský samosprávny kraj monitoruje hrozivý stav vo financovaní zdravotníctva a pravidelne rokuje so zástupcami nemocníc v pôsobnosti ŽSK. V tomto týždni tiež analyzovali postup pri napĺňaní zákona 62/2012 o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek. Vzhľadom k tomu, že v zákone je veľa nejasností, dohodli sa na spracovaní požiadaviek.

Tie zašlú ministerstvu zdravotníctva SR, aby zaujalo k nim stanovisko. Paralelne v týchto dňoch prebiehajú rokovania so zdravotnými poisťovňami ohľadom dodatkov k zmluvám na poskytovanie zdravotnej starostlivosti, ktoré mali uvedené navýšenie finančných prostriedkov riešiť. „Výsledok týchto rokovaní je pre krajské nemocnice likvidačný,“ povedal predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár.

Nemocnice v Dolnom Kubíne, Liptovskom Mikuláši, Trstenej a Čadci na pokrytie zvýšených výdavkov v súvislosti so zvýšením platov lekárov a sestier budú potrebovať spolu 579 000 €. Z toho im bude VšZP hradiť len 221 tisíc € a poisťovňa Dôvera 18 000 €, čo však nepostačuje ani na bežný chod nemocníc.“ Mesačná čiastka 340 000 € má byť hradená zo zdrojov nemocníc, ktorých hlavnými zdrojmi sú však platby z poisťovní. A tie sú dlhodobo nedostatočné, čo privedie krajské nemocnice do ešte vyššej zadlženosti a priblíži ich k úplnému kolapsu, informoval hovorca ŽSK Peter Kubica.


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 05.04.2012