Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

V Žilinskom kraji sa začala letná turistická sezóna

V Žilinskom kraji sa začala letná turistická sezóna

Kysuce 05.05.2012 - Slnečné lúče a príjemné teploty sú predzvesťou začiatku letného turistického obdobia. Pri tejto príležitosti pripravili kultúrne inštitúcie v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja množstvo sprievodných podujatí, ktorými otvárajú tohtoročnú hlavnú sezónu.

Jedným z neklamných znakov začínajúceho sa letného obdobia na Orave je otváranie Oravského hradu. Brány najnavštevovanejšieho hradu na Slovensku sa opäť otvorili počas uplynulého víkendu. Návštevníkom sa v rámci tradičného podujatia „Turzovské slávnosti“ prihovoril palatín Turzo. Hlavné nádvorie ožilo tradičným remeselníckym jarmokom, navôkol rozvoniavali ľudové jedlá a svoje umenie predviedli šermiari a sokoliari. Hlavná sezóna začína 6. mája 2012 slávnostným podujatím i na Oravskej lesnej železnici.

Symbolické otvorenie letnej sezóny v Múzeu kysuckej dediny a ľudovej architektúry vo Vychylovke je už tradične spojené so starodávnym zvykom stavania májov, ako prejavu úcty a žičlivosti. Tentoraz sa program „Máj, máj, máj zelený...“bude konať v prvú májovú nedeľu. V ten istý deň sa po zimnej prestávke rozbehne i parná lokomotíva na Historickej lesnej úvraťovej železnice (HLÚŽ) vo Vychylovke.

Hoci hrad Strečno sprístupnil svoje brány už začiatkom apríla, slávnostné otvorenie hlavnej sezóny sa tradične uskutočnilo v prvý májový deň. Ďalší rok na hrade symbolicky otvorili salvy z dela. „Novým lákadlom pre turistov je podobizeň patrónky hradu Žofie Bosniakovej. Považské múzeum chce týmto spôsobom symbolicky prinavrátiť Žofiu do priestorov, kde žila, a tak si pripomínať jej odkaz pre ďalšie generácie. V piatok 27. apríla 2012, v predvečer 368. výročia od jej smrti, otvorilo múzeum legendami opradenú Žofiinu kaplnku,“ informoval predseda ŽSK Juraj Blanár.

Pochutnať si na syrárskych špecialitách pri pohári dobrého slovenského vína, za účasti folklórnych skupín, budú môcť labužníci v Liptove na 1. ročníku Celoslovenského syrárskeho jarmoku v Ivachnovej. Areál zážitkovej gastronómie Kozí vŕšok ožije syrárskymi pochúťkami 5. mája 2012.Milovníci psov si prídu na svoje 26. mája 2012 v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline na Medzinárodnej výstave ovčiarskych psov. Na druhý deň je pre návštevníkov múzea pripravená Ovčiarska nedeľa, zameraná na pastiersku tematiku a pastiersky folklór.
Turčianska galéria v Martine sprístupní od 11. mája v poradí už XX. ročník výstavy detskej výtvarnej tvorby - Bienále fantázie sprístupní, ktorá potrvá až do 1. júla 2012, informoval hovorca ŽSK Peter Kubica.


Vytvorené: 05.05.2012