Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Rekonštrukcia Kysuckej knižnice v Čadci pokračuje

Rekonštrukcia Kysuckej knižnice v Čadci pokračuje

Čadca 10.05.2012 - Kysucká knižnica v Čadci sa po dlhých mesiacoch konečne dočká rozsiahlej rekonštrukcie a modernizácie. Od pondelka 14. mája 2012 zavládne v knižnici čulý ruch, pretože sa premení na stavenisko. Žilinský samosprávny kraj získal na obnovu knižničných priestorov viac ako 1,2 mil. eur z fondov Európskej únie a štátneho rozpočtu. Krajská samospráva spolufinancuje projekt piatimi percentami, čo predstavuje sumu 65 000 eur.

Projekt Rekonštrukcia a zvýšenie energetickej efektívnosti Kysucká knižnica v Čadci je zameraný na vyriešenie problémov s únikom tepla, pričom sa opraví obvodový plášť a vymenia okná. Zateplením budovy sa odstráni problém vlhkosti, ktorá znehodnocuje nielen knižničné dokumenty a umelecké diela, ale ohrozuje i zdravie zamestnancov a návštevníkov, uviedol na margo rekonštrukcie predseda ŽSK Juraj Blanár. V rámci modernizácie sa v knižnici vytvorí bezbariérový vstup, toalety a parkovisko pre imobilných klientov. Vymenia sa podlahy, elektroinštalácia, vzduchotechnika, zdravotechnika, strešné žľaby, zvody a interiérové podhľady.

Kysucká knižnica v Čadci

Hoci sa s realizáciou projektu malo začať už v auguste minulého roka, zabránili tomu problémy so zrušeným verejným obstarávaním. Žilinský samosprávny kraj ukončil vo februári 2012 nové verejné obstarávanie, ktoré odovzdal na kontrolu riadiacemu orgánu - Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Po ôsmych mesiacoch tak konečne prídu na stavenisko prvé stroje a začne sa so stavebnými prácami. Predpokladaná doba rekonštrukcie je 18 mesiacov.

Kysucká knižnica sa radí na prvé priečky medzi slovenskými knižnicami v počte zaregistrovaných používateľov. Zároveň ju ročne navštevuje vyše 100 tisíc ľudí, konkrétne v roku 2011 to bolo dovedna 118 115. Vďaka projektu, ktorý vytvorí kvalitnejšie podmienky a rozšírenie služieb knižnice, sa i v budúcnosti predpokladá nárast spokojných čitateľov i návštevníkov, informoval hovorca ŽSK Peter Kubica.

Súvisiace články:


Vytvorené: 10.05.2012