Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke láka filmárov

Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke láka filmárov

Kysuce 29.05.2012 - Lokality lákavé pre filmových tvorcov sú významnou devízou Žilinského kraja, ktorý sa dejiskom vzniku mnohých známych rozprávok i filmov. Na Slovensku najnavštevovanejší Oravský hrad sa zapísal do svetovej kinematografie v roku 1922, kedy sa stal kulisou prvej čiernobielej verzie filmovej klasiky Dracula - Upír Nosferatu. Jeho priestory očarili tvorcov a voľba na Oravský hrad padla aj pri nakrúcaní filmov Adam Šangala, či rozprávok Kráľ Drozdia brada či Sokoliar Tomáš.

Najnavštevovanejšiu expozícia Považského múzea - stredoveký Hrad Strečno, mohli diváci zase vidieť vo filme Dračie srdce či Kráľovstvo ohňa. Prostredie, v ktorom sa zachovala história v takmer autentickej podobe je pre filmové štáby stále vysoko hodnotená a vyhľadávaná. Takéto miesta ako stvorené pre filmové zábery našli režiséri aj v Liptove a Kysuciach. Múzeum liptovskej dediny v Pribyline preto ukázalo svoju jedinečnosť vo filme Juraja Jakubiska o krvavej grófke Báthory. Ďalšie pozoruhodné dielo z čias 18. storočia o lietajúcom mníchovi Cypriánovi vznikalo v krásnom prostredí Múzea kysuckej dediny Nová Bystrica - Vychylovka a vizuál filmu oživili i scény nakrúcané v liptovskom Kostole Všetkých svätých v Ludrovej - Kútoch, ktorého história sa spája s templármi. Kulisy známych záberov využilo Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke. Vydalo Filmového sprievodcu skanzenom a plánuje zriadiť filmovú prehliadku, kde budú mať návštevníci možnosť vidieť miesta, na ktorých vznikali známe scény snímok ako Želary, Jaškov sen, Živá voda či slovenský film Ako divé husi. Skanzen na Kysuciach sa okrem filmov stal obľúbeným miestom nakrúcania obľúbených rozprávok ako Pehavý Max a strašidlá či Plavčík a Vratko. Aj v aktuálnom roku tu nie je núdza o záujem filmových a televíznych štábov.

Prezentovať hrady, zámky a lokality Slovenska, kde sa nakrúcali známe rozprávky či filmy sa rozhodla v roku 2012 aj Slovenská agentúra pre cestovný ruch. Vítam, že počas tohtoročnej letnej kampane chce ukázať ľuďom Slovensko prostredníctvom rozprávok,“ povedal predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár.


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 30.05.2012