Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Ukážky ľudových remesiel v skanzene spestrí Ľudová hudba Romana Capeka

Ukážky ľudových remesiel v skanzene spestrí Ľudová hudba Romana Capeka

Nová Bystrica 09.07.2012 - Nedeľa 15. júl 2012 bude patriť v Múzeu kysuckej dediny a ľudovej architektúry Nová Bystrica Vychylovka remeselníkom. Počas celého dňa môžete obdivovať zručnosť, šikovnosť, talent a fantáziu remeselníkov, ktorí budú predvádzať ukážky výroby rôznych predmetov. Podujatie bude spojené s predajom a s kultúrnym programom v ktorom sa Vám o 13.30 hod. na pódiu pri objekte Krčma z Korne predstaví Ľudová hudba Romana Capeka zo Skalitého. Pekný deň plný slnka Vám praje Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.

Remeselníci a ľudová výroba

Remeselníci a ľudová výroba

Ľudová výroba predstavuje rozsiahlu oblasť tradičnej ľudovej kultúry. Ľudoví výrobcovia zhotovovali rozličné nástroje, pomôcky, odev a iné potrebné veci.
Pod pojem ľudová výroba zaraďujeme v etnografii všetky ručné práce, zhotovovanie úžitkových predmetov, prevažne z miestnych surovín pre potrebu vlastnej rodiny i pre blízke okolie napr. spracovanie textilných vlákien, slamy, lyka, šitia súčasti odevu , vyšívanie, paličkovanie čipiek, spracovanie dreva, kovov, kože a pod.
Remeslá sa často organizovali v cechoch a výrobných spoločenstvách, napríklad kováčstvo, hrnčiarstvo, sklárstvo, garbiarstvo, kožušníctvo, kolárstvo, tesárstvo, tkáčstvo atď. Remeslá však predstavujú len časť celkovej ľudovej výroby, jednu jej vývinovú fázu, ktorá v mnohých prípadoch nezasiahla všetky výrobné odvetvia, a na rozdiel od vyspelých mestských remesiel ustrnuli niekedy na nižších výrobných postupoch. Menšie domáce dielne vyrábali jednoduchšie a výrobne menej náročné predmety pre pospolitý ľud, centrálne dielne pracovali pre bohatšie vrstvy.

Darina Hnidkova, Kysucké múzeum v Čadci


Prílohy

KoSikar-pan-Jozef-Sulek-2012.jpg (141.37kB)
Vytvorené: 11.07.2012