Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Kuchyňa starých materí ožije v skanzene vo Vychylovke už túto nedeľu

Kuchyňa starých materí ožije v skanzene vo Vychylovke už túto nedeľu

Nová Bystrica 02.08.2012 - Na folklóre je podľa nás najkrajšie, že sa nedá robiť bez emócií. Každý štát je hrdý na svoj folklór a kultúrne tradície, rôznorodé kroje, pôvabné ľudové tance, inovatívne folklórne súbory a predmety dennej potreby, na ktorých folklór a ľudové umenie zanechali svoje stopy. Slovensko -české- poľské ľudové umenie vo všetkých svojich formách (hudba, spev, maľba, tanec, rezbárstvo atď.) je veľmi cenným dokladom schopnosti a umu týchto národov. Jeho hodnoty a dosah do dnešných dní si veľakrát ani neuvedomujeme. Možno preto, že sú na mnohých miestach ešte živé - medzi nami.

Pozdrav od susedov

Pozdrav od susedov - je názov podujatia, ktoré si návštevníci veľmi obľúbili, stretávajú sa tu milovníci folklórneho umenia zo Slovenska, Česka a Poľska. Každý z nich predstavuje vo svojom programe bohatstvo ľudového umenia - skvosty, ktoré nám zanechali naši predkovia.
V nedeľu 5. augusta 2012 sa bude skanzenom ozývať spev a hudba, ktorá priblíži návštevníkom tance, piesne a čaro ľudových hudobných nástrojov z troch štátov. Pódium pri objekte Krčma z Korne od 13.30 hod. zaplnia folklórne súbory Jedľovina z Kysuckého Nového Mesta, Slezan z Českého Tešína z Českej Republiky a Ľudová hudba Marcina Pokusi z Poľska.

Jedlo pripravené na dobových peciach

Na svoje si prídu aj maškrtné jazyky, pre ktoré šikovné lektorky budú priamo v objektoch na dobových peciach pripravovať jedlá zo zemiakov. Nebudú chýbať zemiakové placky, halušky s bryndzou a pečené zemiaky so slaninkou. Čaro doliny Chmúra si môžete spestriť jazdou na Historickej lesnej úvraťovej železnici, ktorá prechádza pozdĺž Múzea kysuckej dediny Nová Bystrica Vychylovka. Podujatie, na ktoré Vás srdečne pozýva Kysucké múzeum v Čadci a jeho zriaďovateľ Žilinský samosprávny kraj bude realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, informovala Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci. foto: KM


Vytvorené: 02.08.2012