Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Folklór opäť spojil národy podujatím Pozdrav od susedov

Folklór opäť spojil národy podujatím Pozdrav od susedov

Nová Bystrica 13.08.2012 - Nedeľa 5. augusta 2012 už po tretíkrát patrila medzinárodnému podujatiu Pozdrav od susedov, ktoré prezentovalo klenoty dedičstva ľudovej kultúry troch štátov. Vďaka tomuto podujatiu Kysucké múzeum v Čadci spojilo viaceré národy a predstavilo bohatstvo ľudovej kultúry Slovenska, Česka a Poľska širokej verejnosti. Lásku k tradičnému folklóru každej krajiny prezentovali návštevníkom zástupcovia zo Slovenska, Česka a Poľska. Slovensko reprezentoval Folklórny súbor Jedľovina z Kysuckého Nového Mesta, Českú republiku zastupoval Folklórny súbor Slezan z Českého Tešína a Poľsko ľudová hudba Marcina Pokusi zo Žiwca.

Folklórne súbory a ľudová hudba predviedli nielen hudobný, piesňový a tanečný repertoár svojho regiónu, ale zároveň predstavili pestrosť ľudových odevov.
Priaznivé počasie umožnilo návštevníkom sledovať viac ako 2-hodinový program folklórnych súborov a ľudovej hudby, ktorý návštevníci odmenili veľkým potleskom. Čaro folklórneho umenia spestrila pravá ľudová strava zo zemiakov z tradičnej Kuchyne starých materí pripravovaná priamo v objektoch na dobových peciach.

Podujatie bolo realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Na spolufinancovaní rovnomenného projektu „Pozdrav od susedov“ sa podieľal i zriaďovateľa Kysuckého múzea v Čadci - Žilinský samosprávny kraj.

Kysucké múzeum v Čadci
na foto: Pavol Kopták s manželkou - vedúci Folklórneho súboru Jedľovina


Vytvorené: 13.08.2012