Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Sánkari v plnej príprave - Zemaník majster Slovenska, Ninis v boji o olympijskú miestenku

Sánkari v plnej príprave - Zemaník majster Slovenska, Ninis v boji o olympijskú miestenku

Čadca / Starý Smokovec 26.10.2012 - Sánkarská sezóna sa rýchlo blíži. Jedným z posledných testov pripravenosti boli Majstrovstvá Slovenska v štartoch na kolieskových saniach na sánkarskom trenažéri v Starom Smokovci. Simulácia štartu na trenažéri na kolieskových saniach je jednou z moderných tréningových metód využívaných počas letnej prípravy , hlavne na zvládnutie nácviku štartu , to znamená jeho techniky, dynamiky a rýchlosti . Je to základ pre dosiahnutie dobrého výsledku celej jazdy na dráhe. Bola to jedna z posledných prezentácii fyzickej a technickej pripravenosti v rámci letnej prípravy pred vstupom do sezóny.

Šesťdesiatka pretekárov z celého Slovenska si zmerala svoje sily a zabojovala o najvyššie republikové tituly. Sánkarov Lokomotívy reprezentovalo štrnásť pretekárov z ktorých väčšina podala svoje maximálne výkony a potvrdila tak svoju kvalitnú letnú prípravu.

  • Seniori : Jozef Ninis po dlhej dobe neobhájil majstrovský titul a skončil „ až „ druhý za svojim reprezentačným kolegom z Vysokých Tatier. Po závode sa vyjadril, že táto prehra je motivujúca a zvýši jeho tréningové nasadenie, keďže práve sezóna 2012 / 2013 je rozhodujúcou z hľadiska kvalifikácie na ZOH v Soči v roku 2014, ktorých by sa rád zúčastnil. Na piatom mieste skončil Martin Krkoška .
  • Starší juniori : Marián Zemaník nenechal nikoho na pochybách o svojom poste juniorskej jednotky v rámci Slovenska, všetky tri finálové jazdy zvládol s prehľadom a z jasným náskokom zaslúžene zvíťazil a stal sa Majstrom Slovenska. Za zmienku stojí , že jeho výsledný čas bol lepší ako čas víťaza seniorskej kategórie. Prekvapením , ale veľmi príjemným , bolo vynikajúce druhé miesto Joža Pertuláka, ktorý sa profiluje skôr ako špecialista v rámci posádky dvojsedadlových saní , dokázal však vyrovnaným výkonom poraziť pretekárov jazdiacich len disciplínu jednosedadlových saní.
  • Mladšie juniorky : Dve zástupkyne Lokomotívy vo svoje j prvej sezóne v tejto kategórii bojovali , ale na medailové umiestnenie si ešte musia počkať. Dominika Adámková skončila na piatom mieste a Adriana Prengelová bola šiesta.
  • Mladší juniori : Ľubo Kordek presvedčil , že si v kategórii mladších juniorov získal pozíciu medzi najlepšími , čo potvrdil aj výborným tretím miestom. Richard Gavlas skončil na piatom mieste , mal však reálne na miesto štvrté , avšak zbytočná chyba v druhej jazde ho o štyri tisíciny sekundy odsunula na konečné piate miesto.
  • Starší žiaci : V tejto silne obsadenej kategórii Čadčania obsadili dve miesta na najvyšších stupňoch. Michal Lopanič skončil na druhom mieste s minimálnym odstupom za víťazom . Na tomto výsledku sa zrejme podpísal dlhodobejší výpadok v letnej príprave zapríčinený úrazom. Príjemným prekvapením bolo tretie miesto Mariána Siveru. Jeho snaha a cieľavedomosť začína prinášať svoje výsledky. Janko Tomaník skončil na peknom piatom mieste, Tono Petrek bol siedmy a Erich Majchrák ôsmy.
  • Mladší žiaci : Kategória začínajúcich , kategória nádejí a v tejto kategórii sa výborne uviedol Jakub Čička, ktorý skončil na výbornom štvrtom mieste a je prísľubom pre budúcnosť.
  • Dvojsedadlové sane : Táto disciplína sa jazdila ako spoločná pre kategórie seniorov i juniorov . Posádka Zemaník M. - Petrulák J. skončila na druhom mieste, keď ju dokázala poraziť len seniorská reprezentačná posádka, ale už druhé seniorské dvojsedlové sane skončili za pretekármi Lokomotívy. Kordek Ľ. - Gavlas R. skončili piatom mieste a Lopanič. M. - Tomaník J. obsadili šiestu priečku .

Letná príprava skončila, kolieska vystriedajú kovové skĺznice a začína príprava na ľade.
Želáme sánkarom Lokomotívy v nasledujúcej sezóne rýchle sane, výborné výsledky a Jozefovi Ninisovi vybojovanie nominácie na jeho už tretie ZOH.

S.H., foto: Š. Čapko


Kategória: ŠPORT TOP | Vytvorené: 26.10.2012