Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Prezident SR udelil najvyššie štátne vyznamenanie aj Františkovi Špaldonovi, rodákovi z Čadce

Prezident SR udelil najvyššie štátne vyznamenanie aj Františkovi Špaldonovi, rodákovi z Čadce

Čadca 07.01.2013 - Pri príležitosti 20. výročia vzniku Slovenskej republiky udelil prezident SR Ivan Gašparovič významným osobnostiam Slovenskej republiky štátne vyznamenania. Na slávnostnom akte, ktorý sa uskutočnil v rámci celoštátnych osláv 20. výročia vzniku SR v bratislavskej Redute boli prítomní predseda Národnej rady SR Pavol Paška, predseda vlády SR Robert Fico, poslanci, zástupcovia vlády, ústredných orgánov štátnej správy a samosprávy, diplomati, zástupcovia cirkví, kultúrnej obce i ďalší významní hostia.

Ivan Gašparovič v slávnostnom príhovore zablahoželal oceneným k zaslúženému celospoločenskému uznaniu, aké Slovenská republika vyjadruje udelením najvyšších štátnych vyznamenaní, uvádza správa tlačového oddelenia kancelárie prezidenta.

Jedným z ocenených je aj rodák z Čadce prof. Dr. Ing. František Špaldon, DrSc. Prezident SR Ivan Gašparovič mu udelil Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadny prínos v oblasti riadenia v priemysle, celoživotnú vedeckú a pedagogickú činnosť. František Špaldon viedol mimo iného katedru úpravníctva, až do r. 1983. V r. 1974 založil progresívny študijný odbor "ochrana životného prostredia v ťažkom priemysle", ktorý bol vytvorený pre tri fakulty vtedajšej VŠT v Košiciach, Banícku, Hutnícku a Strojnícku.


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 07.01.2013