Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Brány Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke sa opäť otvoria

Brány Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke sa opäť otvoria

Nová Bystrica 02.05.2013 - Konečne prišla jar a spolu s ňou aj život plný farieb, radosti, smiechu a dobrej nálady. Tí, ktorí si chcú vychutnať prebúdzanie sa prírody zo zimného spánku a zabudnúť na dlhú zimu majú možnosť zavítať do Múzea kysuckej dediny Nová Bystrica - Vychylovka. V nedeľu 5. mája 2013 sa oficiálne otvoria brány skanzenu a železničky. V rámci programu Stávame my máje sme pre návštevníkov pripravili pestrú paletu rozmanitého programu. Nebude chýbať hudba, spev, tanec a chutné jedlá našich starých mám.

Počas celého dňa sa budú v objektoch Do Rybov, Do Potoka, Do Poništa pripravovať tradičné ľudové jedlá priamo na dobových peciach.

Návštevníci si môžu v objekte Raganov mlyn pozrieť panelovú výstavu Vlaky s vôňou dreva, ktorá prostredníctvom odborných sprievodných textov, dobových fotografií, mapiek, kópií listín, stavebných a technických výkresov, schém približuje návštevníkovi bohatú históriu lesných železníc, ktoré predstavujú významnú, ale už zaniknutú etapu vo vývoji dopravy dreva v našich lesoch, ale tiež záchranu malej časti bývalých železníc a ich funkčnú obnovu a premenu na múzejné a turistické železnice. V novovybudovanom objekte stanica Skanzen vám predstavíme výstavu Krása ľudového kroja pani Anny Mikušcovej z Nimnice. Na slávnostné otvorenie vás všetkých pozýva aj zriaďovateľ Kysuckého múzea v Čadci, Žilinský samosprávny kraj, informovala Daniela Hnídková z Kysuckého múzea v Čadci.

Program:

  • 9. 00 hod. Otvorenie brán skanzenu a slávnostné zakúrenie v parnej lokomotíve U. 45
  • 11. 00 hod. Účinkovanie FS Drevár na nástupišti stanica Skanzen
  • 11. 30 hod. Slávnostné uvedenie lokomotívy do prevádzky - prvá jazda v sezóne na Historickej lesnej úvraťovej železnici (HLÚŽ)
  • 12. 00 hod. Stavanie mája pri základnom kameni v podaní Folklórneho súboru Drevár z Krásna nad Kysucou
  • 12. 45 hod. Krojovaný sprievod od základného kameňa do Kaplnky Panny Márie Ružencovej
  • 13. 00 hod. Slávnostná svätá omša v kaplnke Panny Márie Ružencovej
  • 14. 00 hod. Účinkovanie Folklórneho súboru Drevár z Krásna nad Kysucou na pódiu pri objekte Krčma z Korne
     

Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 02.05.2013