Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Žilinský samosprávny kraj opravuje kultúrne pamiatky aj na Kysuciach

Žilinský samosprávny kraj opravuje kultúrne pamiatky aj na Kysuciach

Kysuce 21.02.2012 - Kultúrne pamiatky sú neoddeliteľnou súčasťou histórie Žilinského kraja. Máloktorý región na Slovensku sa môže pochváliť takým množstvom kultúrnych pamiatok ako Žilinský samosprávny kraj. Prostredníctvom svojich kultúrnych inštitúcii spravuje viac ako sedemdesiat historických pamiatok.

Mnohé z nich si vyžadujú pravidelné opravy, a preto vyčleňuje žilinská krajská samospráva do ich obnovy každý rok množstvo finančných prostriedkov. Rekonštrukčné práce stáli vlani dovedna viac ako jeden milión eur. Aj napriek oklieštenému rozpočtu uvoľnila župa zo svojich zdrojov takmer pol milióna eur, zvyšok financoval štát a kultúrne organizácie.

Historická lesná úvraťová železnica vo Vychylovke

Z najväčšej minuloročnej investície vo výške necelých 900 tisíc eur sa tešila Historická lesná úvraťová železnica (HLÚŽ) vo Vychylovke. Železnica patrí svojím úvraťovým systémom k jedinečným slovenským i zahraničným atrakciám. V minulosti slúžila na prepravu dreva, dnes je jej funkcia prezentačná s možnosťou prevážania návštevníkov v historických vozňoch. Vlani prilákala takmer šesťdesiat tisíc návštevníkov, čo je o tri tisíc viac ako v roku 2010, a túto sezónu sa predpokladá ich ďalší nárast. Do leta by mala byť totižto v priestoroch železničky dokončená výstavba multifunkčného objektu. Ten bude slúžiť ako staničná budova a nástupište. Stanica bude bezbariérová a rozšíri sa tiež ponuka občerstvenia. Zároveň sa obnoví prepojenie kysuckej trate s Oravskou lesnou železnicou, vďaka ktorej si budú môcť turisti vychutnať oveľa dlhšiu jazdu naprieč lesmi z jedného regiónu do druhého.

Kaštieľ v Oščadnici

Renovácie v celkovej hodnote 12 tisíc eur, sa dočkal aj Kaštieľ s parkom v Oščadnici, v ktorom v súčasnosti sídli Kysucká galéria. Opravená elektroinštalácia, nové svietidlá a nanovo vymaľované steny zatraktívnili výstavné priestory galérie, ktorá pripraví ročne okolo 15 výstavných podujatí. Oščadnický kaštieľ pochádza zo začiatku 20. storočia a je v ňom umiestnená stála expozícia prezentujúca výtvarné umenie Kysúc.

Žilinský samosprávny kraj plánuje s obnovami kultúrnych pamiatok pokračovať aj v tomto roku. Pripravených má viacero projektov, ktoré napomôžu k záchrane, ochrane, rekonštrukcii i prevádzke historicko-kultúrneho dedičstva našich predkov.

Prípravy v skanzene vo Vychylovke na novú sezónu sú v plnom prúde

Foto: V skanzene na Vychylovke majú jeden a pol metra snehu


Vytvorené: 21.02.2012