Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Juraj Blanár podal trestné oznámenie za ohováranie v súvislosti s Žilinskými župnými novinami

Juraj Blanár podal trestné oznámenie za ohováranie v súvislosti s Žilinskými župnými novinami

Žilina, 9. september 2013 - Žilinský samosprávny kraj sa dištancuje od vydávania „Žilinských župných novín“, ktoré sa objavili minulý týždeň v schránkach domácností v Žilinskom kraji. Anonymné noviny, ktoré sa tvária ako seriózne a regulérne médium, podľa podozrenia župana Juraja Blanára porušujú tlačový zákon a naplnili skutkovú podstatu trestného činu - ohovárania. „Tieto lživé noviny zverejnili tvrdenia, ktoré poškodzujú nielen moju osobu, ale aj dobré meno Žilinského samosprávneho kraja. Obrátili sa na mňa občania, aby som tieto informácie verejne dementoval a konal v zmysle platnej legislatívny. Preto som dnes podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za trestný čin ohovárania,“ vysvetlili Juraj Blanár. Ide o tvrdenia, že Blanár nás zadlžil až po uši... Sľubované miliardy z eurofondov neprišli... Nezmyselný úver budeme splácať 30 rokov...

Fakty však dokazujú pravý opak. K dnešnému dňu patrí Žilinský kraj k absolútnym lídrom v rámci Slovenska v čerpaní eurofondov. Aktuálne sú to až tri štvrtiny plánovanej sumy a v Žilinskom kraji bolo z eurofondov doteraz preinvestovaných až 1,2 miliardy eur. „Pozitívnym výsledkom efektívneho a úspešného čerpania eurofondov sú zrekonštruované námestia v obciach a mestách nášho kraja, zrekonštruované cesty, budovy škôl, domovov dôchodcov a zariadení sociálnych služieb, ako aj zrekonštruované kultúrne pamiatky a inštitúcie. Sú to hmatateľné výsledky, ktoré zvyšujú kvalitu poskytovaných služieb pre našich obyvateľov,“ objasnil Juraj Blanár a dodal, že Žilinský kraj plánovanú métu 1,7 miliardy eur do roku 2016 určite dosiahne a eurofondy budú jeho prioritou i v nasledujúcom období. „Nie je tiež pravda, že som občanov kraja zadlžil. Nikdy som vlastným prejavom vôle neprevzal úver, alebo pôžičku pre ŽSK. Podľa zákona o samosprávnych krajoch je totiž vyhradené zastupiteľstvu rozhodovať okrem iného aj o prijatí úveru, alebo pôžičky,“ dodal Blanár.

O prevzatí úveru rozhodovalo ešte v roku 2007 Zastupiteľstvo ŽSK. Proti úveru nehlasoval žiadny z poslancov a väčšina z nich vyjadrila presvedčenie o výhodnosti s prospešnosti úveru, práve na pokrytie 5 percentného spolufinancovania eurofondov. Ak by si ŽSK túto pôžičku nevzalo, väčšina europrojektov by sa nezrealizovala. „Som pripravený na férovú a otvorenú diskusiu, no anonymné ohováranie a znevažovanie dobrého mena Žilinského samosprávneho kraja sú praktiky, voči ktorým sa ako štatutár musím brániť,“ dodal na záver žilinský župan, uviedla hovorkyňa ŽSK Hana Danová.


Vytvorené: 11.09.2013