Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Andrej KISKA: INA Kysuce potvrdzuje, že na Slovensku sa oplatí podnikať

Andrej KISKA: INA Kysuce potvrdzuje, že na Slovensku sa oplatí podnikať

Kysucké Nové Mesto 7. októbra (TASR) - Spoločnosť s r.o. INA Kysuce v Kysuckom Novom Meste potvrdzuje, že na Slovensku sa oplatí podnikať a zakladať firmy. Prezident SR Andrej Kiska to povedal dnes po stretnutí s vedením firmy a prehliadke výrobných priestorov. „Najväčší a najsilnejší dojem je, že táto firma oceňuje, akých máme nesmierne schopných špičkových ľudí,“ podotkol Kiska. Podľa Jaroslava Patku, COO Europe spoločnosti Schaeffler - materskej spoločnosti INA, diskutovali so slovenským prezidentom hlavne o témach vývoja a výskumu. „Akým spôsobom zabezpečujeme zamestnancov pre toto náročné povolanie. Témou bola aj spolupráca s vysokými a strednými školami, kde má INA Kysuce jednoznačne veľmi pozitívne skúsenosti,“ uviedol Patka.

Ďalšou z tematík bola podľa neho aj dopravná infraštruktúra. Kysuckému Novému Mestu by veľmi pomohlo dostavanie privádzača k diaľnici, lebo nám do závodu denne vstupuje 150 nákladných automobilov. Plus máme 4100 zamestnancov a toto všetko je obrovská záťaž pre mesto a región. Čiže, privádzač bola téma, kde sme žiadali o podporu,“ dodal Patka.  zdroj: TASR

Andrej Kiska: RADOSTI A STAROSTI KYSÚC

Dnes som strávil celý deň na Kysuciach. Počas svojho funkčného obdobia chcem prejsť všetky regióny Slovenska. Zajtra ma čaká Orava. 
Kysuce sú čarovné a krásne, ale majú aj svoje starosti. Vždy ma poteší, keď vidím
 úspešných ľudí, úspešné spoločnosti a som hrdý na našich ľudí, ak ich niekto pochváli. V spoločnosti INA Kysuce mi veľmi dobre padlo, keď som počul, že koncern Schaeffler zamestnáva 4 200 ľudí a prišli na Kysuce preto, lebo vedeli, že tu nájdu kvalifikovanú pracovnú silu. Nie je tu diaľnica, ale to nebolo pre investíciu významné, hoci by im veľmi pomohla. Prišli sem kvôli našim šikovným ľuďom. 
Navštívil som Strednú odbornú školu technickú v Čadci, ktorej študenti v strojárskom odbore podľa riaditeľa školy vždy nájdu prácu. Ich umiestnenie na trhu práce je 100 percentné, povedal doslova. Klobúk dole. Debata s pedagógmi je vždy inšpirujúca. V krátkom čase budem mať stretnutie s ministrom školstva, aj toto je téma o ktorej s ním budem hovoriť. 
Čadčianska, ak chcete, tak oficiálne Kysucká nemocnica je plná paradoxov. Má zrekonštruované a vynikajúce gynekologicko-pôrodnícke oddelenie, ale niektoré časti nemocnice by si zaslúžili nie rekonštrukciu, ale generálnu opravu. Zdravotníctvo je veľká téma,mojou témou sú pacienti, ktorí by mali byť na prvom mieste. Nie poisťovne, farmaceutické firmy, či distribútori liekov. Prvým krokom na zlepšenie slovenského zdravotníctva by mala byť zmena postoja k pacientom. Zmena postoja nielen od lekárov a sestier, ale aj od politikov. 
Veľmi si vážim ľudí, ktorí sa rozhodli pomáhať. Krízové centrum Náruč v Čadci, ktoré som navštívil, odvádza vynikajúcu prácu a pomáha týraným ženám, poskytuje právnu aj sociálnu pomoc. Hovorili sme hlavne o týraných deťoch, čo je téma, o ktorej sa vie málo.
Stretol som sa aj s primátormi a starostami z Kysúc a predsedom Žilinského samosprávneho kraja. Najčastejšie skloňovaným slovom bola doprava. Informoval som ich, že som o tejto téme hovoril aj s poľským prezidentom Bronislawom Komorowským. Poľsko záujem na tom, aby sme ešte viac využili potenciál pre spoluprácu, ktorý máme. Hlavným predpokladom jej zlepšenia je dobudovať cestnú infraštruktúru. Aktuálne je na Kysuciach rozostavaných 6 diaľničných úsekov. Verím, že aj vláda si záležať na tom, aby boli dobudované čo najskôr. Pomôže to nielen regiónu, ale celému Slovensku, uviedol A. Kiska na sociálnej sieti.

Kysucké Nové Mesto 07.10.2014 - Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska začal návštevu kysuckého regiónu v Kysuckom Novom Meste. Na pôde mestského úradu hlavu štátu privítal primátor Ján Hartel a predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár. Prezident na stretnutí deklaroval záujem stretnúť sa s primátormi miest, s ľuďmi, navštíviť nemocnice, školy a neziskové organizácie. „Chcel by som nasať problémy každého regiónu. Problematika Kysúc je hlavne infraštruktúra. Nesmierne dôležité, priam kľúčové, je dokončenie diaľnice D3. Verím, že po všetkých prísľuboch, ktoré primátori už dostali, sa sľuby dodržia a aj tí, ktorí diaľnice stavajú, budú ohľaduplní k občanom v obciach, cez ktoré diaľnice pôjdu,“ uviedol prezident. Podľa jeho slov je pre región Kysúc dôležitý aj turistický ruch. „Hlavne z Česka a možno ešte viac z Poľska. Som veľmi rád, že spolu s pánom prezidentom Komorowským sme viackrát uvažovali a budeme v tom pokračovať, ako spraviť Slovensko ešte populárnejšie pre poľských turistov,“ doplnil Andrej Kiska.

Nosnou témou diskusie bola problematika zamestnanosti a téma dopravy, najmä pripravovaná výstavba D3 - južného privádzača pri Kysuckom Novom Meste. Podľa predsedníčky Združenia miest a obcí horných Kysúc a starostky Skalitého Andrey Šimurdovej sa stavba úseku Svrčinovec - Skalité diaľnice D3 bezprostredne dotýka každodenného života občanov. Andrej Kiska chcel vedieť podrobnosti a pohľad občanov na zmysel slovensko-poľskej spolupráce aj v rámci cezhraničného prepojenia.

Súčasťou programu pracovného výjazdu hlavy štátu bola aj návšteva spoločnosti INA Kysuce, ako aj stretnutie s pedagogickými pracovníkmi a študentmi Strednej odbornej školy technickej v Čadci. Prezident si pozrel učebne teoretického vyučovania ako aj diele a učebne počítačovo riadenej prevádzky. Pracovný výjazd na Kysuce prezident zavŕšil návštevou Kysuckej nemocnice v Čadci a krízového centra Náruč, informovalo tlačové oddelenie prezidenta. Foto zdroj: prezident.sk


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 07.10.2014