Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Video: Pre havarijný stav mosta Horelica vyhlásila Čadca mimoriadnu situáciu

Video: Pre havarijný stav mosta Horelica vyhlásila Čadca mimoriadnu situáciu

Čadca 12. októbra (TASR) - Mesto Čadca dnes vyhlásilo mimoriadnu situáciu z dôvodu havarijného stavu mosta Horelica, ktorý spája mestskú časť Horelica s mestom a od roku 2013 je sprejazdnený v provizórnom režime. Po zasadnutí krízového štábu o tom dnes informoval primátor Čadce Milan Gura.

"Technický stav je ozaj katastrofálny a budeme robiť všetko pre to, aby boli najskôr vybudované obchádzkové trasy a potom, aby sme uzatvorili most. Významným počinom rokovaní je, že sa otvorí takzvané železničné priecestie Andreja Hlinku, kde v prípade uzatvorenia tunela Horelica môžu prechádzať automobily," povedal čadčiansky primátor.

Úplnému uzatvoreniu mosta bude podľa neho predchádzať oprava Bukovského mosta, úprava cesty u Capkov pre záchranné zložky, odklonenie vozidiel prevážajúcich nebezpečný náklad, odklonenie tranzitnej dopravy v čase výluky tunela Horelica, oprava a čiastočné prebudovanie cesty Bukov - Podzávoz, vybudovanie a spriechodnenie železničného priecestia na Ulici Andreja Hlinku.

Štátny tajomník ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Viktor Stromček doplnil, že obchádzkové trasy stanovili dnes a Slovenská správa ciest (SSC) so Železnicami Slovenskej republiky (ŽSR) okamžite pristúpia ku krokom, aby ich mohli čo najskôr zrealizovať. "Z pohľadu ministerstva dopravy bolo našou snahou najskôr dokončiť D3 a obchvat okolo Čadce. Potom odkloniť celý tranzit z Čadce a pristúpiť aj k úpravám v rámci mesta. Tento plán sa nám technickým stavom snaží prekaziť most, ktorý vyžaduje podstatne rýchlejší zásah. Preto je našou snahou obnoviť dočasne železničné priecestie na Ulici Andreja Hlinku, urobiť všetky obchádzkové trasy v rámci mesta Čadca. Zároveň okamžite začíname s verejným obstarávaním na horelický most a jeho obnovu. To znamená zbúranie a znova vystavanie," uviedol Stromček.

Zdôraznil, že most je pravidelne monitorovaný. "Nepriaznivé klimatické podmienky môžu mať negatívny vplyv na mostnú konštrukciu, ktorá je dnes už aj tak celá podopretá. Ale nikto nebude nikoho nútiť umelo predlžovať prevádzku mosta. V prípade, ak sa skutočne ukáže, že situácia je hraničná, most uzavrieme. Aj keby bol práve január. Prioritne budeme strážiť zdravie motoristov," uzatvoril štátny tajomník ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja.



Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 14.10.2015