Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Fašiangový sprievod masiek mestom Čadca

Fašiangový sprievod masiek mestom Čadca

Fašiangy sú starobylým obdobím, ktoré v ľudovom kalendári symbolizujú prechodové obdobie medzi zimou a jarou. Spájajú sa v nich starobylé archaické slovanské agrárne kulty so stredovekou karnevalovou mestskou tradíciou, ktorá si v ľudovom prostredí našla svoje miesto ako symbol ľudového veselia, zábavy, hodovania, pitia a predovšetkým patrí fašiangovým obchôdzkam v maskách.

Fašiangové obdobie začína od Troch kráľov a končí pred Popolcovou stredou, ktorou začína obdobie štyridsaťdňového Veľkého pôstu bez zábav, tancovačiek a svadieb. Fašiangové obdobie vrcholí tradičným fašiangovým sprievodom zvieracích masiek i masiek parodujúcich ľudí na rôznych stupňoch spoločenského rebríčka, štedrou hostinou a symbolickým pochovávaním basy. Maškary so sebou nosili ražeň alebo palicu, na ktorú im v navštívených domoch ako odmenu napichovali klobásy, slaninu a iné pochutiny. Je to akýsi „svet naopak“, kedy si maškary v sprievodoch dovoľujú rôzne kúsky vyvolávajúce všeobecnú zábavu a humor aj tam, kde by to ináč nebolo tolerované. Bolo dokonca dovolené porušovať zaužívané spoločenské pravidlá. Nakoniec o charaktere týchto vrcholiacich dní fašiangov spojených s uvoľnenou zábavou, vypovedá aj to, že im ľudia príznačne hovorili napríklad „šaľene“ dni či „ostatky“, informoval nás etnograf Kysuckého múze v Čadci Mgr. Pavol Markech.

V utorok, 9. februára 2016 nám poslednú fašiangovú zábavu pripraví folklórna skupina z Kysuckého Lieskovca tradičným Fašiangovým sprievodom masiek mestom Čadca. Sprievod začína o 14.00 hod. pred Kysuckým múzeom v Čadci, pôjde smerom k obchodnému domu Tempo, cez Matičné námestie, pokračovať bude smerom ku Kysuckej knižnici cez Palárikovu ulicu k Mestskému úradu a svoje účinkovanie ukončí pred Kysuckým múzeom. Na podujatie Vás srdečne pozýva Žilinský samosprávny kraj a Kysucké múzeum v Čadci. Skôr narodeným ponúkame spomienky na mladé časy a mladým zoznámenie sa s ľudovými tradíciami, dodala Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.

Foto: KM


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 02.02.2016