Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Váľanie mája v Skanzene Nová Bystrica Vychylovka

Váľanie mája v Skanzene Nová Bystrica  Vychylovka

Nová Bystrica 26.05.2017 - Máje boli známe už v období staroveku, kedy ich ľudia dávali pred svoje domy ako ochranu pred zlými duchmi a chorobami. Máj symbolizoval víťazstvo jari nad zimou, poľnohospodárom májová zeleň mala zase priniesť dobrú úrodu. Od 15. storočia sa máje stavali už aj v strednej Európe. V týchto končinách však slúžili ako istý prejav úcty. Od tejto myšlienky sa májová tradícia prirodzene vyvinula do podoby, v akej ju poznáme aj dnes.

Mesiac máj je bezpochyby jeden z najkrajších mesiacov v roku. Všetko kvitne, príroda ukazuje svoju krásu a nádheru. Okrem toho sa k tomuto mesiacu viaže aj množstvo významných udalostí a tradícií. Jednou z nich je aj stavanie a váľanie májových stromov späté so spevom, tancom, veselosťou, vravou a zábavou. Táto tradícia neobchádza ani náš Skanzen Vychylovka - Nová Bystrica. V nedeľu, 30. apríla nám postavili členovia FS Drevár z Krásna nad Kysucou máj, ktorý treba na konci mesiaca zvaliť.

O to sa postará FS Bystrica z Novej Bystrice v nedeľu 28. mája 2017 o 13. 00 hod. pri základnom kameni. Pokračovanie kultúrneho programu bude o 13. 30 hod. na pódiu pri objekte Krčma z Korne. Po celý deň Vám ponúkame jazdu na Historickej lesnej úvraťovej železnici a drezine, ktorá Vás vyvezie až na Sedlo Beskyd. Na podujatie Vás srdečne pozýva a praje pekný slnečný deň plný zážitkov Kysucké múzeum v Čadci a jeho zriaďovateľ Žilinský samosprávny kraj, uviedla Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci. Foto: KM


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 26.05.2017