Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Jánske zvyky na Kysuciach: Pálenie svätojánskych ohňov v nedeľu v skanzene vo Vychylovke

Jánske zvyky na Kysuciach: Pálenie svätojánskych ohňov v nedeľu v skanzene vo Vychylovke

Na svätého Jána - deň letného slnovratu 24. júna - sa sústreďovalo aj na Kysuciach veľa zvykov a povier. Jánske zvyky tu boli odjakživa spojené s pálením svätojánskych ohňov  na kopcoch v predvečer svätého Jána. Bol to jeden z najstarších zvykov, ktorý sa zachoval ešte dodnes. Zvyky a povery, spojené s týmto dňom, boli v jednotlivých oblastiach Kysúc odlišné, no oheň bol všade prejavom Božej prítomnosti a ochrany človeka a jeho duše. Oheň mal po celý rok chrániť ľud pred nadprirodzenými bytosťami - vílami, vodníkmi, duchmi a bosorkami. 

Skanzen v Novej Bystrici - Vychylovke je tým pravým miestom, kde sa tradícia pálenia Jánskych ohňov už dlhé roky prezentuje a zároveň aj zachováva. Návštevníkom predstavuje prostredníctvom kysuckého folklóru zvyky a tradície viažuce sa k tejto udalostil z obcí Horných aj Dolných Kysúc. V nedeľu 26. júna 2016 Vám tento zvyk priblíži Folklórna skupina Turzovanka a Muzička spod Grúňa. Zapálenie jánskej vatry - ohňa začína o 13.00 hod. pri základnom kameni skanzenu. O 13.30 hod. kultúrny program pokračuje pri Stanici Skanzen. Voľný čas môžete využiť aj návštevou Raganovho mlyna, kde sa deti a aj dospelí dozvedia, kto žije na strome na interaktívnej výstave „Žijem na strome a je mi dobre“. 

Deň plný zážitkov Vám praje Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, uviedla Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.


Fotogaléria k článku :

na-jana-fs-radostan-z-radostky-2.jpg
na-jana-fs-radostan-z-radostky.jpg
na-jana-zapalenie-hojany.jpg
na-jana-fs-turzovanka-pri-hojane.jpg
Vytvorené: 23.06.2016