Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Veľkonočné zvyky na Kysuciach prezentuje výstava

Veľkonočné zvyky na Kysuciach prezentuje výstava

Čadca 10.03.2017 - Za účelom zachovávania ľudových tradícií a zvykov zdobenia vajíčok, Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej  pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravilo pre návštevníkov výstavu kraslíc spojenú aj s ich  predajom. Výstava sa bude niesť pod názvom „Veľkonočné zvyky na Kysuciach“ a potrvá od 6. 3. do 19. 4. 2017. Návštevníci môžu vidieť rôzne techniky zdobenia kraslíc od ľudových výrobcov z regiónu Kysúc. Pre žiakov základných škôl sme pripravili tvorivé dielne: Utorok pletenie korbáčov a košíčkov a vo štvrtok zdobenie kraslíc slamou v čase od 8. 30 do 13. 00 hod.

Ukážky zdobenia kraslíc v podaní zručných ľudových výrobcov budú prebiehať v utorky a štvrtky počas výstavy od 8.30 - 13.00 hod.

Srdečne Vás pozývame,  prajeme pekný umelecký zážitok a príjemné prežitie Veľkonočných sviatkov.

Otvorené: denne
pondelok - piatok: 8.00 - 16.00 hod.
Posledný vstup na prehliadku o 15.30 hod.
nedeľa  10.00 - 16.00 hod.
Posledný vstup na prehliadku o 15.30 hod.

Vstupné: dospelí 2,00 EUR
deti, študenti, dôchodcovia  držiteľov preukazu ZŤP alebo ŤZP-S  1,00 EUR
pedagogický dozor má vstup voľný

Veľkonočná výstava kraslíc a doplnkov s tematikou Veľkej noci

Kúsok z histórie: Vtedajšia inteligencia, ktorá mala viac času a mali slúžky, maľovali vajíčka zložitejšou technikou a ornamentmi. Chudobnejšie dievčatá maľovali vajíčka len jednofarebne a používali viac odtieňov. Na farbenie používali  kávu Cigória, lipový kvet, petržlenovú vňať a cibuľové šupky. Na vajíčko sa prilepil mokrý list z petržlenu, obložil sa cibuľovými šupami, obviazalo sa niťou a dalo sa variť do vody. Obalené vajíčko sa varilo pokiaľ cibuľové šupky nepustili farbu (zlatistú až hnedú). Potom sa vajíčko nechalo ochladnúť, odbalilo sa a kde bol list z petržlenu, tam ostalo vajíčko biele a ostatok bol hnedý, alebo sa dali variť do kávy Cigória, vajíčka ohnedli a potom sa ihlou vyškrabali rôzne ornamenty.

Ďalšia technika, bola zdobenie vajíčok ražnou slamou a zdobenie trávou sitina, tieto techniky sa  robia do dnes, informovala Darina Hnidková z Kysuckého múzee v Čadci.


Vytvorené: 10.03.2017