Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Do skanzenu vo Vychylovke prilákali trabanty a zvieratká za víkend viac ako 4 000 návštevníkov

Do skanzenu vo Vychylovke prilákali trabanty a zvieratká za víkend viac ako 4 000 návštevníkov

Nová Bystrica - Vychylovka 26.07.2017 - V sobotu počas obeda sa Skanzen zaplnil niekoľkými desiatkami pestrofarebných autíčok. Áno, hovoríme o trabantoch. Návštevníci mali možnosť pokochať sa a obdivovať nádherné, zachované a zmodernizované autá, ktoré slúžia majiteľom dodnes. Nechýbalo slávnostné privítanie pánom Milošom Jesenským - riaditeľom Kysuckého múzea v Čadci a kultúrny program, ktorý si pripravili heligonkári z Novej Bystrice.

História trabantov sa píše od roku 1957. Trabant je je jedna zo značiek automobilov vyrábaných v minulosti automobilkou  Sachsenring v saskom meste Zwickau. V 80-tych rokoch sa stal mimoriadne populárnym aj v niekdajšom Česko-Slovensku. Okrem NDR bol zvlášť rozšírený aj v Maďarsku. Odhaduje sa, že spolu sa ich vyrobilo 3,2 miliónov kusov. Auto malo neekologický, vzduchom chladený dvojtaktný dvojvalcový motor s objemom 600 cm3. Ako palivo slúžila zmes benzínu a oleja M2T. Keďže nemalo ukazovateľ stavu paliva, bola pridaná mierka (palička), ktorá po zasunutí do nádrže ukázala hladinu paliva. Priemerná spotreba bola asi 6 litrov/100 km.

Prvým typom bol Trabant 600 s oblými tvarmi karosérie a jeho nástupcom bol hranatejší Trabant 601 s hrdým názvom Limousine alebo Combi. Prevodovka bola 4 stupňová s radiacou pákou pod palubnou doskou. / Zdroj internet/.

V sobotu  na zraze trabantistov sme v Skanzene Vychylovka - Nová Bystrica privítali  985 návštevníkov.

V nedeľu 16. júla 2017 sa v Skanzene Vychylovka konal 2. ročník Chovateľského dňa, kde sa vystavovali hospodárske zvieratá slovenských plemien. Návštevníci mohli vidieť kone, hovädzí dobytok, ovce, kozy, husi, králiky, holuby, hrabavú hydinu a psy. Zvieratám sa tešili najviac deti. Majiteľka šteniatok hrubosrstého stavača povedala: „Tak tieto šteniatka majú pohladenia na päť rokov dopredu“. Nechýbali nádherné tóny trombitov a heligóniek, spev a taktiež tancovačka. Svoje zručnosti predviedli kováči, košikári aj drevorezbári. V rámci kultúrneho programu sa predstavila Vlasta Mudríková, Peter Staňo, FS Ozvena z Čierneho a FS Dolina z Omšenia.

Otázka pre pani Martinu Staňovú, spoluzakladateľku občianskeho združenia Chováme doma v Čiernom: Ako hodnotíte tohtoročnú výstavu?

Podujatie svojim charakterom prilákalo najmä rodiny s deťmi, čo nás veľmi teší, pretože je dôležité budovať vzťah k zvieratám už u malých detí. Práve ony môžu pokračovať v tom, čo ich učíme my a čo nás učili naši rodičia.

Niektorí návštevníci sa možno pozastavili nad tým, prečo tam nebolo viac zvierat. Dôvodom je, že slovenských plemien hospodárskych zvierat je naozaj málo a aj tie chová len málo chovateľov. To dôvody, prečo sa snažíme chov našich národných plemien propagovať v očiach širokej verejnosti takouto akciou. Vystavovali sme aj nedávno uznané nové slovenské plemeno oviec- slovenská dojná ovca. Jej šľachtenie trvalo 25 rokov. Naposledy sa výstava oviec na Kysuciach konala v roku 1990. Nám sa podarilo dostať na jedno miesto všetky slovenské plemená oviec i kôz.“

Chovateľský deň v skanzene zorganizovalo OZ Chováme doma, Kysucké múzeum v Čadci a Zväz chovateľov oviec a kôz pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a pod záštitou predsedu Žilinského samosprávneho kraja. Touto cestou ďakujeme všetkým vystavovateľom za ich ústretovosť a návštevníkom za návštevu a dúfame, že nám zachováte Vašu priazeň.

V nedeľu sa tohto celodenného podujatia zúčastnilo 3 179 návštevníkov, uviedla Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.


Fotogaléria k článku :

skanzen-vychylovka-zvierata-2017-3.jpg
skanzen-vychylovka-trabanty-2017-3.jpg
skanzen-vychylovka-trabanty-2017-2.jpg
skanzen-vychylovka-trabanty-2017.jpg
Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 26.07.2017