Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Rušných 100 dní novej županky Eriky Jurinovej

Rušných 100 dní novej županky Eriky Jurinovej

28.03.2018, Žilina: Už uplynulo symbolických 100 dní, čo má Žilinský samosprávny kraj nové vedenie. „Hneď po pár dňoch od prevzatia funkcie predsedníčky ŽSK som dostala studenú sprchu z Úradu pre verejné obstarávanie, ktoré konštatovalo závažné pochybenia pri obstarávaní CT prístrojov do dvoch župných nemocníc. Že to nebolo v poriadku potvrdila následne aj kontrola NKÚ,“ priblížila prvé dni županka Erika Jurinová.

 „Okrem toho sme sa pustili do kontroly zmlúv, ale nakoľko ich je veľmi veľa, nebolo v našich silách dokončiť to do sto dní,“ uviedol riaditeľ Úradu ŽSK Ladislav Gabčo a dodal, že sa v nich našlo veľa nezrovnalostí.  Žilinská županka Jurinová zároveň musela urgentne riešiť vzniknuté problémy v podobe nedokončených projektov ako rekonštrukcie cesty v Oravskej Lesnej či medzi obcami Vitanová a Oravice. 

,,Musím povedať, že je to tu občas poriadne uponáhľané. Veľmi rýchlo sa veci menia a prichádzajú nové podnety. Náročnejšie je to s riešeniami. Vnímam to ako človek, ktorý prišiel z Národnej rady s tým, že ideme okamžite robiť dobré veci. Osobne som dosť zaskočená byrokratickým aparátom, ktorý je tu nesmierne silný. Našou snahou bude veci zjednodušovať, aby sme neboli sami sebou brzdení v rozvoji kraja,“ uzavrela Jurinová.
 
Napriek tomu v tomto krátkom čase vedenie ŽSK presadilo pozitívne zmeny. „Napríklad sa nám podarilo odstrániť diskrimináciu vo financovaní školských zariadení a tiež sme zvýšili platy zamestnancom v našich zariadeniach nad rámec kolektívnej zmluvy,“ doplnil Gabčo.  
  
Čo sa podarilo dosiahnuť za prvých 100 dní:
 
  • pripraviť založenie nadácie na pomoc ľuďom v núdzi
  • začať realizovať Centrum pre rodinu
  • dohodnúť a podpísať memorandum s mestom Žilina a Žilinskou univerzitou na záchranu letiska
  • zrovnoprávniť financovanie školských zariadení
  • navýšiť platy nepedagogickým zamestnancom v školských zariadeniach, ale aj opatrovateľkám v sociálnych službách nad rámec kolektívnej zmluvy
  • prvé kroky pre zrovnoprávnenie financovania verejných a neverejných sociálnych zariadení
  • spolupráca so Železničnou spoločnosťou Slovensko a vytvorenie školiaceho strediska v SOŠ dopravná v Martine
  • ohlásiť výzvu na verejnú súťaž vo verejnej doprave
  • stretnúť sa s drvivou väčšinou starostov a primátorov kraja
 
uviedol riaditeľ odboru informácií a zahraničných vzťahov ŽSK Lukáš Milan.
 

 


Vytvorené: 28.03.2018