Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Magnetická rezonancia na Kysuciach stále chýba

Magnetická rezonancia na Kysuciach stále chýba

Čadca 9.7.2018 - Priestory sú pripravené, financie na prístroj sú zabezpečené, ale magnetická rezonancia v Kysuckej nemocnici v Čadci stále chýba. Dôvodom je chýbajúci predbežný súhlas Všeobecnej zdravotnej poisťovne, o tom, že magnetickú rezonanciu zazmluvní. Vedenie nemocnice spísalo petíciu, ktorou žiada Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP) o udelenie predbežného súhlasu na uzatvorenie zmluvného vzťahu na prístroj magnetickej rezonancie. Bez tohto súhlasu nemôže nemocnica rezonanciu obstarať. ,,Máme obavy, aby do rozhodnutia o zazmluvnení magnetickej rezonancie (MR) nezasahovala politika. Hneď po nástupe do funkcie sme absolvovali rokovania na tému obstarania a zazmluvnenia MR a zdalo sa, že je to na dobrej ceste. Nevidíme iný dôvod, prečo by VšZP odmietala zazmluvniť MR pre Kysuckú nemocnicu. Na prevádzkovanie magnetickej rezonancie je všetko pripravené,“ povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Kysucká nemocnica v Čadci poskytuje zdravotnú starostlivosť pre takmer 130 - tisíc obyvateľov. Vyšetrenie magnetickou rezonanciou potrebuje ročne takmer 4000 pacientov. Často aj hospitalizovaní pacienti musia absolvovať kvôli vyšetreniu prevoz rýchlou zdravotnou pomocou do vzdialenejších oblastí, čím sú vystavení zvýšenej záťaži a ich liečebný proces sa predlžuje.
 
Žilinský samosprávny kraj už podnikol kroky na získanie súhlasu. ,,Napriek ústnemu sľubu, že sa tejto naliehavej záležitosti budú venovať, sme dostali informáciu, že na poslednom rokovaní predstavenstva VšZP nebola téma zazmluvenia magnetickej rezonancie pre KNsP vôbec predložená,“ povedala riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK Silvia Pekarčíková. 
 
,,Týmto by sme chceli apelovať aj na poslancov Národnej rady, najmä tých, ktorí pochádzajú z Kysúc, aby sa o probléme informovali a pomohli v tejto veci“ uviedla Jurinová. Ako ďalej dodala,  potreby pacienta musia byť na prvom mieste, politikárčenie musí ísť bokom. 
 
K problematike sa vyjadril prostredníctvom sociálnych sietí aj riaditeľ nemocnice Martin Šenfeld
 
Milí priatelia, Pred nedávnom som Vám poslal informáciu, že predstavenstvo najväčšej poisťovne by malo na svojom zasadnutí rozhodnúť o našich opakovaných žiadostiach o predbežné zazmluvnenie prístroja na magnetickú rezonanciu. Žiaľ, napriek prísľubu podpredsedu predstavenstva, že tento materiál bude prerokovaný, nestalo sa tak a nestalo sa tak ani na ďalšom predstavenstve, ani nebol predložený. Je mi to úprimne ľúto, po šiestich rokoch snaženia sa pred dvomi rokmi črtala veľká nádej, že sa to konečne podarí, ústne nám to prisľúbil generálny riaditeľ poisťovne, ako aj vtedajší minister zdravotníctva. Takmer dva roky sme v očakávaní a napätí, vybavili sme všetko potrebné, máme pripravené priestory aj financovanie ale to podstatné nám chýba – zmluva s poisťovňou, resp. predbežný súhlas na zazmluvnenie, aby sme tento prístroj mohli obstarať, bez tohto súhlasu nemôžeme, aj keď máme všetko ostatné. Žiadame, aby magnetická rezonancia patrila nemocnici a prevádzkovala ju nemocnica. Magnetickú rezonanciu potrebujeme ako soľ, každý jeden deň cestujú naši hospitalizovaní pacienti za týmto vyšetrením do Dolného Kubína, Žiliny a keďže nemáme dostatok termínov, tak sme minulý týždeň museli 4 pacientov odviesť až do Prievidze. Situácia je naozaj vážna, preto sme sa rozhodli požiadať vás všetkých, aby ste podporili našu legitímnu snahu podpisom petície. Hádam sa to potom naozaj podarí. Petíciu prikladám v prílohe, šírte ju prosím ďalej, pomôžte nám s podpismi. Od zajtra sa budete mať možnosť podpísať aj v priestoroch našej nemocnice. Ďakujeme za každý jeden podpis. S úctou Martin Šenfeld, riaditeľ KNsP Čadca
 
Zdravie sa opäť dočkalo aj ďalšieho spolitizovania
 

Ako to už býva na Slovensku zvykom, boj za presadenie magnetickej rezonancie si osvojili aj politici a aktivisti, ktorí síce deklarujú úprimný záujem, ale načasovanie pred komunálnymi voľbami je úsmevné. Ďalší problém vznikne v tom, komu vlastne bude petícia doručená, aby ju riešil, a či je vôbec oprávnený ju riešiť a hlavne vyriešiť.
Problém akoby vznikol po zmene na čele vedenia ŽSK, keď dlhoročného nominanta vládnej strany SMER - SD vystriedala nová županka, ktorá musí, pre pacientov nepochopiteľný problém, vyriešiť. Pacienti sa preto oprávnene kompetentných pýtajú: prečo majú byť rukojemníkmi v spore, kde VŠZP riadená nominantmi vládnej strany, rovnako ako Kysucká nemocnica, nepodpísala potrebný predbežný súhlas? Nepotrebujú magnetickú rezonanciu aj pacienti-voliči vládnej strany, alebo je lacnejšie pre poisťovňu voziť pacientov na rezonanciu na Oravu?

 

Foto: ŽSK

 


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 09.07.2018