Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Žilinský samosprávny kraj prijal preventívne protiepidemické opatrenia

Žilinský samosprávny kraj prijal preventívne protiepidemické opatrenia

3.3.2020, Žilina – V súvislosti s hrozbou nového koronavírusu COVID 19 prijal odbor zdravotníctva ŽSK preventívne opatrenia. Cieľom je dostatočne informovať verejnosť  a pripraviť zdravotnícke zariadenia na možné situácie.  Už zajtra sa uskutoční školenie pre odbornú verejnosť ako nebezpečným nákazám predchádzať.

Odbor zdravotníctva ŽSK zaviedol v súvislosti s rýchlym šírením nového vírusového ochorenia niekoľko preventívnych opatrení. ,,V prvom rade sme považovali za nutné informovať verejnosť, na ktorú sa zo všetkých strán hrnú rôzne informácie, často však i nepotvrdené poplašné správy. Dôležité je byť pripravený, nie šíriť zbytočnú paniku. Pripravili sme preto pre verejnosť informačné materiály, ktoré sa týkajú predovšetkým preventívnych opatrení, prejavov samotnej nákazy aj čo robiť po návrate z krajín, kde sa vírus rozšíril,“ uviedla riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK Silvia Pekarčíková. Informačné letáky rozposlal Odbor zdravotníctva ŽSK do zdravotníckych zariadení, do verejných dopravných prostriedkov a tiež zabezpečil ich šírenie prostredníctvom sociálnych sietí. 

Na základe spoločného rozhodnutia nemocníc v Žilinskom kraji bola zvolaná protiepidemická komisia pri RUVZ v Žiline, neskôr zasadal krízový štáb Okresného úradu v Žiline. Výsledkom je dôsledná kontrola zdravotníckych zariadení a stavu zásob špeciálneho zdravotníckeho vybavenia (ústenky, respirátor, ochranné odevy, iné bariérové prostriedky) vo verejných lekárňach v Žilinskom kraji. Župa tiež prijala bezpečnostné opatrenia v ambulanciách pohotovostných služieb a urgentných príjmoch a denne monitoruje aktuálny stav materiálno-technického a personálneho zabezpečenia v župných nemocniciach. "Okrem toho, že školíme našich zdravotníckych pracovníkov sme prijali aj zákaz návštev na lôžkových oddeleniach. Ležiaci pacienti majú často podlomenú imunitu a preto ich musíme chrániť. Rovnako tak zdravotnícky personál,“ doplnila riaditeľka. Prioritou župy je chrániť zdravie obyvateľstva a svojich pracovníkov. "Požiadali sme našich zamestnancov, ktorí v období posledných dvoch týždňoch navštívili niektorú z ohrozených oblastí, aby nenastupovali do práce a v domácom prostredí zotrvali minimálne počas inkubačnej doby 14  dní po návrate. Takýmto zamestnancom bude podľa dohody umožnená práca z domu. Preventívne opatrenia pre zamedzenie šírenie nákazy sme odporučili aj našim ďalším organizáciám v zriaďovateľskej pôsobnosti v oblasti dopravy, kultúry, školstva , sociálnych vecí a rodiny,“ doplnila županka Erika Jurinová. 

Žilinská župa pripravila aj špeciálne školenie pre odbornú verejnosť (sestry v sociálnych zariadeniach) ako predchádzať riziku šírenia nebezpečných nákaz v zariadeniach poskytujúcich zdravotnú a sociálnu  starostlivosť. Školenie bude už v pondelok 9.3.2020 v kongresovej sále Úradu ŽSK.  

Zo susedných krajín sa nákaza potvrdila zatiaľ v Česku, Rakúsku či na Ukrajine. Koronavírus spôsobujúci ochorenie COVID-19 bol identifikovaný v Číne na konci roka 2019, predstavuje nový kmeň vírusu, ktorý u ľudí nebol doposiaľ známy. Ochorenie patrí medzi kvapôčkovú infekciu. Odhadovaný inkubačný čas ochorenia je 2 až 14 dní.  Zdroj: uvzsr.sk     
 


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 03.03.2020