Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Mária Balážová: Minuloročné prostriedky z mesta išli na rekondičný pobyt občanov s onkologickým ochorením

Mária Balážová: Minuloročné prostriedky z mesta išli na rekondičný pobyt občanov s onkologickým ochorením

Čadca 19.04.2011 - Občianske združenie Klinček už 18 rokov spája občanov s onkologickým ochorením a zdravotným postihnutím. V súčasnosti má združenie 56 členov a jeho členská základňa sa stále rozrastá. Hlavným poslaním združenia je pomáhať svojim členom pri návrate do bežného života a prostredníctvom aktivít zlepšiť ich život. „Človek príde vystrašený, vystresovaný, pretože si myslí, že je koniec. Dostane sa však medzi seberovných a vidí, že žijú aj ďalej. Naše združenie nie je o chorobe, ale o pozitívnej energii a o živote“, uviedla predsedníčka združenia Mária Balážová.

OZ Klinček
foto : Predstavitelia OZ Klinček v Čadci
Okrem účasti na charitatívnych projektoch, organizuje združenie aj aktivity zamerané na zlepšenie psychického a fyzického stavu svojich členov. Každoročne usporadúva rekondičné pobyty spojené s relaxáciou a rehabilitáciou, ktoré financuje prostredníctvom dotácií mesta, finančných darov a projektov Ligy proti rakovine. „Minuloročné finančné prostriedky z mesta sme využili na rekondičný pobyt našich členov a zakúpenie 2 kresiel na účely terapie na onkologické oddelenie“, dodala Balážová. Súčasťou činností je aj zvýšenie informovanosti verejnosti o onkologickom ochorení.

Celoslovenské stretnutie ľudí s onkologickým postihnutím na Živčákovej sa uskutoční aj tento rok - v máji
Mária Balážová a Jozef Vražel
Foto : predsedníčka OZ Klinček Mária Balážová a Jozef Vražel
Úspešným podujatím, ktoré združenie organizuje už po tretí rok je návšteva pútnického miesta na Živčákovej v Turzovke. „Zakladali sme to spoločne s p. Jozefom Vraželom a odozva je veľmi veľká. Čadca získala reputáciu a budeme radi, ak sa z toho stane tradícia“, doplnila predsedníčka združenia. Tohtoročné celoslovenské stretnutie sa uskutoční 10. mája. Či bude podujatie podporované v tomto roku aj zo strany mesta je otázne, nakoľko na aktivity získalo občianske združenie o 1/3 menej finančných prostriedkov. „Žiadali sme o spoluprácu pri organizovaní 3. ročníka, ale v akom rozsahu bude, nevieme“.

Pomôcť môže každý - finančne, či ľudsky
K priaznivcom OZ Klinček sa pridalo aj OZ Naša Čadca
Foto: predstavitelia jednotlivých občianskych združení
Činnosť združenia môžu ľudia podporiť prostredníctvom poukázania 2% daní cez číslo účtu 1779667056/0200 Všeobecná úverová banka, a.s. alebo darovať finančný dar online cez systém ĎAKUJEME.SK na webovej stránke www.dvepercenta.sk. K priaznivcom OZ Klinček sa pridalo aj OZ Naša Čadca, ktoré mu venovalo finančný dar 155€. Tie využije združenie na svoje základné činnosti a zakúpenie prístroja pre onkologické oddelenie.

-sik-, foto: -sH-


Vytvorené: 19.04.2011