Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Starosta Juraj Hlavatý žiada o pomoc s poškodenými mostmi vládu SR i premiérku

Starosta Juraj Hlavatý žiada o pomoc s poškodenými mostmi vládu SR i premiérku

Zborov nad Bystricou 01.03.2012 - Starosta kysuckej obce Zborov nad Bystricou Juraj Hlavatý požiadal o pomoc vládu SR a premiérku Ivetu Radičovú. "Žiadam o pomoc pri riešení situácie, pretože obec zo zdrojov, ktoré dostáva z podielových daní, a z vlastných príjmov nie je schopná nájsť riešenie a v čo najkratšej dobe sprejazdniť aspoň jeden most. Dúfam, že nájdem oporu nielen u pani premiérky, ale aj vo vláde SR," povedal dnes Hlavatý pre TASR.

Zo sobotňajšej dravej rieky sa podľa neho dnes stal potôčik. "Situácia je po čiernej sobote stabilizovaná, pretože prívalová vlna spôsobila, že ľady zostali po krajoch. Je neuveriteľné, čo voda v sobotu spôsobila. Pri oteplení už neočakávam problémy na rieke Bystrica. Skôr na miestnych potokoch, ktoré sa snažíme spriechodniť pomocou ťažkých mechanizmov, aby voda, ktorá prichádza z hôr, odchádzala preč," povedal Hlavatý.

Škody na jednom zničenom a dvoch poškodených mostoch obec odhadla na 300.000 až 350.000 eur. Piliere na strhnutom moste bude treba podľa starostu vymeniť, poškodená je aj polovica ďalšieho mosta a most, za ktorým sa nachádzajú rodinné domy, je staticky narušený. "Strhnutý most bol aj súčasťou cyklotrasy, ktorú vytvára región Bystrickej doliny. Slúžil ako spojnica k pamiatkam v centre obce a mal prilákať aj turistov, ktorí cyklotrasou z Krásna nad Kysucou prichádzajú smerom na Novú Bystricu a ďalej do Poľska," uviedol starosta.

Po sobotňajšej prívalovej vlne ostalo podľa neho bez prístupu aj sedem chát a ich majiteľom sa na jar nepodarí obrobiť role, na ktorých pestujú zemiaky. Za tragédiu považuje poškodenie mosta k futbalovému štadiónu. "Zborov bol odjakživa známy futbalom a v súčasnosti má 5 družstiev, ktoré dosahujú veľmi dobré výsledky. Takže je ohrozený aj začiatok sezóny telovýchovnej jednoty. Cez most nemôžu prechádzať ani ľudia, lebo ohrozuje ich životy," dodal Hlavatý.

18 kilogramov trhaviny použili na odstrel ľadovej zátarasy

Video: Na Kysuciach sa pohli ľady. V Zborove nad Bystricou strhla prívalová vlna most

Video: Situácia s ľadovými kryhami na rieke Kysuca v Čadci sa dočasne stabilizovala

Video: Na Kysuciach sa pohli ľady. V Zborove nad Bystricou strhla prívalová vlna most


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 01.03.2012