Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Peter Tichý získal medailu na Bratislavskom maratóne i na 50-tke v Dudinciach

Peter Tichý získal medailu na Bratislavskom maratóne i na 50-tke v Dudinciach

Kysucké Nové Mesto 10.4.2012 - ČSOB Bratislava maratón pripravil tento rok aprílové počasie ako sa patrí. Pár °C nad nulou, občas slnko, dážď či sneh a hlavne silný vietor boli najväčšou prekážkou na prekonanie traťových rekordov pre 2595 maratóncov a polmaratóncov (618+1977). Na štart sa postavil aj skúsený maratónec z Kysúc Peter Tichý z ŠKP Čadca.

Maratón (42,195km) - abs.poradie:

  1. M. K. Samoei 2:21:08 hod.
  2. E. K. Sawe (obaja Keňa) 2:21:42 hod.
  3. O. Gur (Biel.) 2:22:13 hod.
    .....
    17. Peter Tichý 2:44:09
    hod.
    107. Vladimír Balošák, ŠKP Čadca 03:16:42 - V kategórii mužov nad 50 rokov obsadil pekné 10. miesto

Kategória muži nad 40 rokov

  1. D. Orálek (ČR) 2:35:27 hod.
  2. T. Kopčík 2:39:57 hod.
  3. Peter Tichý 2:44:09 hod.

Opýtali sme sa PEFA - Petra Tichého na niekoľko otázok:

Po akej /zimnej a jarnej príprave si sa postavil na štart Bratislavského maratónu?
Pefo
: Na rozdiel od predchádzajúcich dvoch rokov, kedy som celú zimu kvôli zdravotným problémom netrénoval, som s tou tohtoročnou určite spokojný. Hoci som nenabehal ani zďaleka to čo v minulosti, nepovažujem to za nevýhodu, skôr naopak. V súčasnosti je už totiž pre mňa omnoho dôležitejšie mať z behu či vôbec z pohybu radosť a dobrý pocit. Vďaka zamestnaniu plavčíka na MKP v Žiline podľa možností aj veľa plávam, takže spolu s posilňovaním vo fitness a wellness p. Kubíka v KNM sa stále udržiavam v pohode :)

Počasie bolo aprílové, dážď, sneh slnko, ako si sa s tým vysporiadal?
Pefo: Na rozdiel predchádzajúceho až priveľmi teplého víkendu v Dudinciach, kde som štartoval na chodeckej 50tke a zároveň na M-SR, kde sami nečakane podarilo po 11tich rokoch získať medailu, bolo počas Bratislabského maratónu skutočne bláznivé prvo-aprílové počasie.
Myslím, že za svoju výhodu považujem, že počas svojej kariéry som sa naučil počasím v pretekoch nezaoberať, takže o to ľahšie sa mi s ním darí vysporiadať. Nakoniec, pre každého je rovnaké, je len otázkou hlavy, akú prekážku si kto z neho urobí :)


Vitazom tvojej kategórie je aj Kysučanom známe meno Daniel Orálek. Mohlo to dopadnúť inak, respektíve si podľa nás s výborným tretím miestom spokojný?
Pefo: S Danielom sa poznáme už dlhšie a čo to sme už spolu odbehali nielen na maratónoch, ale doteraz aj 4x na MS v behu na 100km.
Momentálne to Danielovi behá na jeho vek priam fantasticky, na ultratratiach patrí k najlepším na svete, je však aj dostatočne rýchly, aby konkuroval aj na kratších tratiach ako 10km či 1/2maratón. Ja osobne som so svojim nielen tretím miestom, ale hlavne výkonom veľmi spokojný, lebo viem, že zďaleka som rýchlostne v zime neodbehal to, čo som zo seba v Bratislave v náročných podmienkach "vymačkal" :)
Veď vlani som svoj najkvalitnejší maratón absolvoval až v októbri na MMM v Košiciach, kde som bol len o 4minúty rýchlejší ako teraz v Bratislave. Nehovoriac, že teraz som bežal len týždeň po chodeckej 50tke :)


A niečo pre Kysučanov, prídeš sa prebehnúť aj na Kysucký maratón?
Pefo
: Na Kysuckom maratóne som od roku 2002 chýbal len dvakrát. Tak ako v roku 2008 aj vlani to bolo pre zranenie. Keď si predstavím, že vlani mi o takomto čase práve kvôli zdravotným problémom vírili myšlienky nad ukončením pretekárskej kariéry, nemôžem sa inak ako netešiť, že si behanie môžem opäť v zdraví a pohode bez ohľadu na výkonnosť užívať. Verím, že aj vďaka svojim životným prioritám, ktorými už nie je potreba si alebo niekomu niečo v športe dokazovať, si túto momentálnu pohodu udržím čo najdlhšie. Keď k tomu doplním, že som bol odmalička vždy súťaživý a pretekový typ, myslím, že som odpovedal aj na otázku, či sa tohtoročného Kysuckého maratónu zúčastním :-)

Dudinská 50-tka, miesto kde Pefo získal svoju prvú medailu

24.3.2012 - Dudince - Dudinská päťdesiatka + Majstrovstvá SR v chôdzi na 50km - po piatich rokoch sa Peter Tichý opäť postavil na štart chodeckej 50tky, tento krát však už bez výkonnostných ambícii s jediným cieľom si preteky na novom 1 km okruhu schuti užiť.

Dudinská päťdesiatka + Majstrovstvá SR v chôdzi na 50km

Po dvoch 10-kilometrových voľných chodeckých tréningoch nepredpokladal, že sa mu podarí dôjsť až do cieľa, a tak vynikajúce tretie miesto z M-SR bolo už čerešničkou na torte.

Prvá medaila pred 22 rokmi

Dudinská päťdesiatka + Majstrovstvá SR v chôdzi na 50km

Práve v Dudinciach získal svoju prvú medailu z M -SR v chôdzi na 50km a to pred 22rokmi. Medailová zbierka z Dudiniec sa Pefovi rozšírila naposledy pred 11-timi rokmi.

Majstrovstvá SR

  1. D.Majdan 3:59:05h,
  2. M.Tišťan (obaja VŠC Dukla BB) 4:37:46h,
  3. Peter Tichý 4:56:27 hod.

-sH-, foto: arch. Pefo
viac informácií o Pefovi : tichypefo.wbs.cz


Kategória: ŠPORT TOP | Vytvorené: 10.04.2012